REGIO – De indeling van de competities in het amateurvoetbal gaat opnieuw op de schop. Vooral op de hogere niveaus wil de KNVB veel veranderen. Momenteel zitten alleen op het hoogste amateurniveau (de tweede divisie) zaterdag- en zondagclubs bij elkaar in de competitie. De voetbalbond wil dat nu ook invoeren in de drie niveaus daaronder. In andere woorden: alles tot en met de eerste klasse.
Dat moet dan zogenaamd weekendvoetbal worden. De thuisclub mag dan in principe bepalen op welke dag er gespeeld wordt. Het wordt de derde grote verandering in de zogeheten voetbalpiramide sinds 2010. Vanaf dat jaar was niet meer de hoofdklasse het hoogste niveau in het amateurvoetbal, maar de topklasse. In 2016 veranderde de naam van de topklasse in derde divisie en werd ook de tweede divisie opgericht. De invoering van de tweede divisie was al een voorbode voor meer veranderingen in het amateurvoetbal, want het zorgde ervoor dat voor het eerst zaterdag- en zaterdagclubs bij elkaar in één competitie zaten. Om historische en principiële redenen zaten zulke clubs altijd in gescheiden competities. De nieuwe competitieopzet zorgt volgens de KNVB voor meer derby’s, meer gelijkwaardige competities en kortere reisafstanden.
Steeds minder zondagsclubs
Die reisafstanden werden bijvoorbeeld in de eerste klasse van het zondagvoetbal steeds groter de laatste jaren. Dat kwam doordat een groot aantal zondagclubs overgestapt is op het zaterdagvoetbal en er dus steeds minder zondagclubs in het noorden zijn. Jubbega is een club die bewust niet is overgestapt. Het eerste elftal speelt in de eerste klasse op zondag. In Jubbega zetten ze al langer in op weekendvoetbal. “Het is mooi dat je dan wat meer clubs uit de regio tegenkomt”, zegt bestuurslid Jurjen Varwijk.
Het is eigenlijk jammer dat dit zo lang heeft geduurd.
Jurjen Varwijk (VV Jubbega)
Een handjevol clubs uit de regio is de laatste jaren wel overgestapt en daarom speelt Jubbega nu tegen clubs verder weg. “Het is eigenlijk jammer dat dit zo lang heeft geduurd”, vindt Varwijk. “Anders hadden die andere clubs de overstap misschien wel niet gemaakt.” “We hebben nu tegenstanders waarbij we langer in de auto zitten dan dat we op het voetbalveld staan. En hebben we supporters die wel graag meegaan naar uitwedstrijden, maar liever niet als het zo ver is.”
Leeft meer
In het bekertoernooi komt Jubbega vaker ploegen uit de eigen regio tegen. “Dat leeft meer dan de wedstrijden tegen ploegen ver weg in Groningen bijvoorbeeld.”
De veranderingen in het kort:
Kijk voor meer details over de nieuwe voetbalpiramide op de website van de KNVB.
Met de nieuwe plannen, die grotendeels in het seizoen 2023/’24 moeten ingaan, mag de thuisclub bepalen of de wedstrijd op zaterdag gevoetbald wordt. “Wij willen onze thuiswedstrijden op zondag hebben. Op zaterdag werken de meeste mensen bij ons nog.”
Niet zaterdagmiddag 14.30 uur
Sommige wedstrijden zullen toch op de zaterdag worden gespeeld, als de tegenstander dat wil. Principiële zaterdagclubs hebben het recht om op zaterdag te blijven spelen. “Op zich is dat ook geen probleem, als het maar niet ’s middags om bijvoorbeeld 14.30 uur is. Daar moet je een balans in vinden.” Al met al is Varwijk blij met de plannen. “Ik heb me even ingelezen, en dit lijkt prima. We zouden prachtige clubs kunnen tegenkomen.” Dat zou kunnen gaan om bijvoorbeeld Burgum, Drachtster Boys en Broekster Boys. “Clubs met veel historie, net als wij.” Helemaal definitief zijn de veranderingen nog niet: de ledenraad van de KNVB stemt in juni over de plannen.