EE – Het ‘kleintje dorpsfeest’ in Ee werd donderdagavond geopend met het 75 jarig jubileum van Dorpsbelang Ee. De feesttent druppelde langzaamaan steeds verder vol en tot ieders verbazing ook met veel jeugdige belangstellenden. Wat een gevarieerd en gezellig publiek. En wie jarig is, trakteert. Daarom werd de koffie en gebak aangeboden door het Dorpsbelang. Even over 20.00uur had iedereen een plekje gevonden en kon het programma beginnen. Allereerst het woord aan de voorzitter van de feestcommissie: Hans Kroodsma. Hij opende de avond en gaf als oud voorzitter van Dorpsbelang het woord aan de huidige voorzitter en gaf het publiek ook nog een tip; mocht u benaderd worden voor het Dorpsbelang, overweeg dit dan want het is een interessante taak. Jack Hoekstra nam als voorzitter daarna het woord en blikte terug op oude notulen.
Merkwaardig genoeg kwamen er in de oude notulen ook punten voorbij die nu weer spelen. Van klachten over hardrijden in het dorp tot vrees voor leegloop van het dorp: sommige punten blijven actueel, andere komen en gaan. Maar ook vervlogen tijden. Denk hierbij aan de ouderenmiddag voor 50 (!) plussers. Een uitje over de afsluitdijk met als hoogtepunt het eindpunt, namelijk het borreluurtje. De voorzitter feliciteerde het publiek met het 75 jarig bestaan en gaf daarna de beurt aan de plaatselijke toneelvereniging ‘De Fodkoer’. Na een kleine verbouwing op het podium, streken er 3 heren neer aan een wel heel bekende tafel met stoelen. Namelijk het meubilair van het inmiddels gesloten ‘Café Woudstra’. Gekleed in stijl van de jaren 40 namen de heren ons mee naar de eerste vergadering van 3 maart 1947. Op het eerste gezicht een vrij normale vergadering tot de prijzen van destijds werden benoemd. Ook de nodige klachten kwamen over tafel waaronder de grote uitgaven. Deze kwamen echter niet door de 5 consumpties per bestuurslid per vergadering bij eerder genoemde taverne maar was geheel te wijden aan het ouderenuitje. Met 75 gulden zaten ze ver boven het budget en dit kon niet weer: het volgende uitje gaat niet over de afsluitdijk met deze benzine prijzen. Voorstel was dan ook om de contributie te verhogen naar 1 gulden en 5 cent. Hiermee eindigde de vergadering van 1947 en was het podium voor de film van Dikkie Zijlstra.
Aangezien de temperaturen er ook naar waren, werd er een kleine pauze ingelast. Bij de bar werd het alsmaar drukker maar toen eenmaal de film begon, was de aandacht volop op het beeld gericht. Dikkie Zijlstra had beeldmateriaal vanaf 1950 tot nu in onwillekeurige volgorde in elkaar gezet. Hierdoor was er verspreid onder het publiek wel een ‘oja’ moment wat uiteraard leidde tot een kleine uitleg aan de onwetende die naast deze gene zat. Een onderhoudende film die met een welverdiend applaus werd afgesloten. Inmiddels was de eerst voorspelde donder en bliksem al gevallen met een daarop volgende hevige regenval. Dit resulteerde op een nog lange en gezellige drukte in de feesttent. Kortom: een goede opening van een kleintje dorpsfeest. En onze dorpsnaam doet zijn eer weer aan. Want ‘Lyts is ús namme, grut is ús mienskipsin’.