De Week van Kinderen Veilig start op 18 november en loopt tot vrijdag 22 november In de week rondom de internationale Dag van de Rechten van het Kind organiseert de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik de Week van Kinderen Veilig. Het motto is: ‘Kindermishandeling, praat erover’. Verschillende organisaties, waaronder het Openbaar Ministerie, verzorgen in deze week bijeenkomsten en activiteiten om met elkaar in gesprek te gaan. Het programma van het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland
Officier voor de klas
Officieren van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland gaan in Drenthe, Groningen en Fryslân in gesprek met leerlingen van het voortgezet onderwijs.
Jeugdforum
Op dinsdag 19 november wordt bij het H.N. Werkman College in Groningen een jeugdforum georganiseerd. Hier praten leerlingen met officieren van justitie over kindermisbruik aan de hand van stellingen in een zogenaamd Lagerhuis.
Chatten met een Officier
Op de facebookpagina van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland: www.facebook.com/OMNNL kunnen jongeren chatten met een officier van justitie aan de hand van een stelling. De stellingen zijn: emotionele kindermishandeling is minder erg dan fysieke kindermishandeling en cyberseksmisbruik is je eigen schuld. De chat is op donderdag 21 november van 19.30 tot 20.30 uur.
Kortom diverse activiteiten in de Week van Kinderen Veilig: chatten met een officier, een officier in de klas en een jeugdforum.
Eén kind per klas wordt mishandeld
Een doel van de ‘Week van Kinderen Veilig’ is een appèl te doen op de samenleving om niet langs de kant te blijven staan bij (vermoedens van) kindermishandeling en seksueel misbruik van minderjarigen!
Voorkomen en aanpakken van kindermishandeling is hard nodig, want jaarlijks worden maar liefst 119.000 kinderen mishandeld. Gemiddeld heeft één kind in elke schoolklas te maken met een vorm van kindermishandeling. Terwijl alle kinderen in Nederland recht hebben op een veilige en gezonde jeugd, als stabiele start in hun leven.
Het lukt nog onvoldoende om de grote aantallen kinderen die slachtoffer worden van kindermishandeling terug te dringen. Hierbij gaat het niet alleen om fysieke mishandeling. Ook emotionele en fysieke verwaarlozing, seksueel misbruik, het getuige zijn van huiselijk geweld en de gevolgen van vechtscheidingen zijn vormen van kindermishandeling. Meer informatie over het onderwerp is terug te vinden op de volgende websites:
www.taskforcekinderenveilig.nl
U kunt ons ook vinden op: www.facebook.com/OMNNL en http://twitter.com/OMNoordNL