Kinderhartcentrum Groningen blijft open · Foto('s): 

Kinderhartcentrum Groningen blijft open

maandag 13 februari 2023

GRONINGEN – De kinderhartcentra in Rotterdam en Groningen blijven open en die in Utrecht en Leiden moeten sluiten. Dat heeft minister Kuipers van Volksgezondheid bekendgemaakt, zo schrijft de NOS. Het besluit komt na een discussie die al jaren loopt. Het idee achter de concentratie is dat de kwaliteit van de gespecialiseerde zorg behouden blijft. Er zijn in de toekomst niet genoeg patiënten voor vier centra, waardoor artsen niet voldoende operaties kunnen uitvoeren om hun expertise op peil te houden.

Kuipers’ voorganger De Jonge nam ruim een jaar geleden nog een ander besluit, namelijk Groningen en Leiden sluiten en Utrecht en Rotterdam openhouden, maar de Nederlandse zorgautoriteit (NZa) kwam daartegen in het verweer. De toezichthouder noemde het “onwenselijk” om “onomkeerbare stappen” te nemen. Het sluiten van de centra voor gespecialiseerde hartzorg in Leiden en Groningen zou volgens de NZa de toegankelijkheid van zorg ondergraven in zowel Leiden als regionaal in Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen.

Minister Kuipers kwam vanwege dat NZa-advies terug van het besluit van De Jonge. Een maand geleden gaf hij de koepelorganisatie van universitaire ziekenhuizen nog de mogelijkheid om zelf te bepalen welke centra de deuren moeten sluiten, maar vorige week werd duidelijk dat de ziekenhuizen er samen niet uit waren gekomen. Er wordt al zo’n dertig jaar gesproken over de concentratie van de zeer gespecialiseerde behandeling van complexe aangeboren hartproblemen bij kinderen. Zowel de politiek als de betrokken bestuurders zijn het erover eens dat concentratie de beste gespecialiseerde behandeling kan opleveren. In tientallen rapporten wordt diezelfde conclusie getrokken.

Het UMCG is heel blij dat de minister de adviezen van de NZa ter harte heeft genomen en het UMCG als een van de twee centra heeft aangewezen. In de afgelopen 75 jaar heeft het Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen van het UMCG zich ontwikkeld tot één van de topcentra van Nederland, dat als enige in Nederland longtransplantaties, hart-longtransplantaties, hart-levertransplantaties én kinderlong- en levertransplantaties uitvoert.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?