Woensdag gaat het project Traditie in Beweging van start. Leerlingen van basisscholen (groepen 5 t/m 8) uit Hindeloopen, Sneek en Dokkum (en/of omliggende dorpen) gaan op onderzoek uit naar hoe het leven er in hun stad vroeger uit zag. Ze doen dit door een bezoek te brengen aan het plaatselijk museum, te kijken naar een speciaal door het Fries Film Archief samengestelde dvd over hun stad en een demonstratie bij te wonen van de skotsploech uit hun stad.
Iedere stad heeft haar eigen thema: Dokkum – “Tussen de bolwerken”, Sneek – “Leven aan het water”, Hindeloopen – “Winterleven”. Onder begeleiding van een dansvakdocent kijken de kinderen naar de verschillen en overeenkomsten tussen het leven van toen en dat van nu. Dit alles wordt verwerkt in dans: de kinderen maken met de dansdocent in 7 dansworkshops een eigen choreografie. Die wordt aan medeleerlingen en ouders gepresenteerd tijdens een eindpresentatie.
Het project is ontwikkeld op verzoek van het Fonds voor Cultuurparticipatie, naar aanleiding van het succes van Dûns op ‘e Kop. Waar het eerdere project ging over het door ontwikkelen van folkloristische dansen naar de huidige bewegingswereld van kinderen en jongeren, gaat dit project over het onderzoek naar de tradities en het leven van vroeger in de eigen leefomgeving van de kinderen en de verschillen/overeenkomsten met het leven van nu. Dans is daarbij de verwerkingsvorm, bewegingsmateriaal komt voor het grootste deel uit de kinderen zelf.