Kinderen helpen bij onderhoud Eendenkooi in Eanjum · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

Kinderen helpen bij onderhoud Eendenkooi in Eanjum

vrijdag 04 oktober 2024

EANJUM – Donderdag staken leerlingen van groep 6 van basisschool De Tijstream uit Holwert hun handen uit de mouwen bij het onderhoud van de Eendenkooi in Eanjum. De leerlingen hadden een natuurexcursie in de Van Asperenkooi, waar op hetzelfde moment vrijwilligers van It Fryske Gea bezig waren met onderhoudswerkzaamheden. De leerlingen vielen met de neus in de boter, want ze werden uitgenodigd om te helpen.

Het zonnetje scheen en de groep genoot zichtbaar van deze onverwachte bijzondere taak. Klystervrijwilliger Pieter Reitsma hielp de leerlingen om met riet de schutting rond de kooiplas en vangpijp weer mooi dicht maken. En ondertussen vertelde klysternatuurgids Betty Kooistra over de natuur en het beroep van kooiker. “Efter de sketten kinne de koaiker en syn hûn harren goed ferstopje. Se moatte ûnsichtber en ek hiel stil wêze oars komme de wylde einen net.” vertelt Betty enthousiast.

Eendenkooien zijn cultureel erfgoed en prachtige verstilde paradijsjes in het landschap. De kooien worden vanwege de landschappelijke waarden en de rijke geschiedenis bewaard en onderhouden en zijn alleen op afspraak toegankelijk. Natuur- en milieueducatie Centrum De Klyster organiseert dit najaar een boeiend project over eendenkooien. Kinderen leren over landschappelijk erfgoed en over de biodiversiteit in kooi. Onderdeel is een excursie naar een eendenkooi. Dat de leeringen vandaag ook nog een stukje onderhoud op zich konden nemen maakt deze excursie tot een topdag. Moe maar voldaan en een hele ervaring rijker gingen de leerlingen weer terug naar school.

 

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Kinderen helpen bij onderhoud Eendenkooi in Eanjum · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?