Kan iedereen een AED gebruiken? Dit moet je weten · Foto('s): 
RECLAME

Kan iedereen een AED gebruiken? Dit moet je weten

vrijdag 27 december 2024

LEEUWARDEN – Als je ooit in een noodsituatie terechtkomt waarin iemand een hartstilstand krijgt, kan een AED (Automatische Externe Defibrillator) letterlijk het verschil maken tussen leven en dood. Maar veel mensen vragen zich af: kan íedereen een AED gebruiken, zelfs zonder medische achtergrond of training? Het korte antwoord is ja. In deze blog leggen we uit hoe AED’s werken, waarom ze zo gebruiksvriendelijk zijn en hoe je kunt leren ze met meer vertrouwen te gebruiken.

Wat maakt een AED zo gebruiksvriendelijk?

Een AED is speciaal ontworpen om door leken te worden gebruikt. Je hebt geen medische kennis of ervaring nodig om ermee aan de slag te gaan. Dit komt doordat een AED:

  1. Duidelijke instructies geeft: Bij het inschakelen van een AED hoor je gesproken instructies die je stap voor stap door het proces leiden. Sommige modellen bieden ook visuele aanwijzingen, zoals pictogrammen of video’s.
  2. Automatisch analyseert: Het apparaat controleert zelf het hartritme van het slachtoffer en beslist of een elektrische schok nodig is. Dit betekent dat je geen medische beoordeling hoeft te doen.
  3. Veilig is: Een AED geeft alleen een schok als dat medisch noodzakelijk is. Je kunt dus geen fout maken of schade toebrengen.

Wat gebeurt er tijdens het gebruik van een AED?

Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, is snelle actie cruciaal. Een AED werkt in een paar eenvoudige stappen:

  1. Schakel het apparaat in: De meeste AED’s hebben een duidelijke aan/uit-knop of starten automatisch wanneer je ze opent.
  2. Bevestig de elektroden: Plaats de plakkers (elektroden) op de borst van het slachtoffer volgens de instructies op het apparaat of op de elektroden zelf.
  3. Laat de AED analyseren: Zorg ervoor dat niemand het slachtoffer aanraakt terwijl de AED het hartritme analyseert.
  4. Volg de instructies: Als een schok nodig is, geeft de AED dat aan. Bij volautomatische modellen gebeurt dit zonder jouw tussenkomst; bij halfautomatische modellen moet je zelf op de schokknop drukken.

Wat als je geen reanimatietraining hebt gehad?

Hoewel een AED ontworpen is om door iedereen gebruikt te worden, kan een reanimatietraining je meer vertrouwen geven in een noodsituatie. Tijdens een training leer je niet alleen hoe je een AED moet gebruiken, maar ook hoe je effectieve borstcompressies en beademingen geeft. Dit kan de overlevingskansen van het slachtoffer verder vergroten.

Reanimatietrainingen worden vaak aangeboden door organisaties zoals het Rode Kruis en zijn laagdrempelig en praktisch opgezet. Veel bedrijven bieden hun werknemers ook de mogelijkheid om een dergelijke cursus te volgen.

Veelgestelde vragen over AED-gebruik

  1. Kan ik iets verkeerd doen met een AED?

Nee, een AED is ontworpen om fouten te voorkomen. Het apparaat geeft alleen een schok als dat nodig is. Als een schok niet nodig is, zal de AED dit duidelijk aangeven en je verder begeleiden bij het uitvoeren van reanimatie.

  1. Mag ik een AED gebruiken bij een kind?

Ja, maar het is belangrijk om te controleren of de AED kinderelektroden heeft. Deze zijn speciaal ontworpen voor jonge kinderen. Bij afwezigheid hiervan kun je de standaard elektroden gebruiken, mits correct geplaatst.

  1. Wat als ik bang ben om iets fout te doen?

Het is normaal om zenuwachtig te zijn in een noodsituatie, maar onthoud: elke actie is beter dan niets doen. De AED zal je begeleiden en ervoor zorgen dat je de juiste stappen volgt.

Waarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten hoe een AED werkt?

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De overlevingskans is het grootst als er binnen zes minuten wordt begonnen met reanimatie en het gebruik van een AED. Daarom is het cruciaal dat AED’s beschikbaar zijn op publieke locaties en dat mensen weten hoe ze deze kunnen gebruiken.

Onderzoek heeft aangetoond dat omstanders vaak aarzelen om in te grijpen uit angst om iets fout te doen. Door te begrijpen hoe een AED werkt en hoe veilig het is om te gebruiken, kun je die angst wegnemen en sneller handelen als het nodig is.

Praktische tips om voorbereid te zijn

  • Leer de locatie van AED’s in jouw omgeving: Apps zoals AED Alert laten zien waar je de dichtstbijzijnde AED kunt vinden.
  • Volg een reanimatietraining: Dit geeft je vertrouwen om te handelen in noodsituaties.
  • Denk aan toegankelijkheid: Als je een AED op een werkplek of in een buurt wilt plaatsen, zorg er dan voor dat deze 24/7 toegankelijk is en dat mensen weten waar hij hangt.

Conclusie

Iedereen kan een AED gebruiken, en dat maakt deze apparaten zo waardevol in het redden van levens. Door eenvoudige instructies en een veilige werking zijn AED’s een essentieel hulpmiddel in elke noodsituatie. Wil je meer weten over hoe je een AED kunt aanschaffen of gebruiken? Bekijk dan de informatie op Defibtech Nederland.

Door te leren hoe je een AED gebruikt en voorbereid te zijn, kun je misschien wel het verschil maken in een levensbedreigende situatie. Dus wacht niet tot het te laat is – zorg dat je weet wat je moet doen!

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark & Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?