REGIO – Nederland en Duitsland willen definitief naar gas boren op de Noordzee, ruim 19 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. Daarvoor heeft de staatssecretaris de vergunningen afgegeven. Naar verwachting kan eind 2024 het eerste gas geproduceerd worden. Het boren zal samen met Duitsland plaatsvinden.
Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw heeft voor het Nederlandse deel vergunningen afgegeven. Voor de zomer wil Vijlbrief ook een brief naar de Tweede Kamer sturen met voorstellen om gaswinning van kleine velden in de Noordzee makkelijker te maken.
Op Schiermonnikoog en bij natuurorganisaties zijn veel mensen kritisch op de gaswinningsplannen. Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog deed voor de zomer een ‘dringend, moreel en maatschappelijk beroep’ op Den Haag en gaswinningsbedrijf ONE-Dyas om de gaswinning tegen te houden. Het college van Schiermonnikoog vindt gaswinning niet meer van deze tijd en in strijd met de klimaatdoelen.
Volgens Van Gent denken de burgemeester van de Waddengemeentes na over vervolgstappen. Bescherm de Wadden, zegt Van Gent. Dit is boren naar het verleden, in plaats van investeren in energievormen die de toekomst hebben.
Zij is niet gerust op de milieueffecten, ook al zegt Vijlbrief dat daar onderzoek naar gedaan is. De aanpassingen zoals het verlagen van het booreiland zouden de fundamentele problemen niet oplossen. Van Gent geeft aan dat het laatste woord er nog niet over gezegd is. Ze zegt dat er eerder al bezwaren zijn ingediend die nog niet afgehandeld zijn en volgens haar is er ook contact met de Duitse eilanden.
Het productieplatform komt in de Noordzee te liggen, ten noorden van Schiermonnikoog en Borkum. Om het gas naar de vaste wal te krijgen wordt er een pijpleiding aangelegd. Ook komt er een kabel naar een Duits windpark in de buurt, om het platform van elektriciteit te voorzien.
Eerder besloot de deelstaat Nedersaksen om geen vergunning af te geven, maar er wordt nu een nieuwe afweging gemaakt vanwege de oorlog in Oekraïne, waardoor de aanvoer van gas op losse schroeven staat. Eerder liet de Nederlandse regering al weten geen bezwaar te hebben tegen de gaswinning daar.
De vergunningen voor de plannen liggen vanaf 3 juni ter inzage. Duitsland werkt ook aan een snellere procedure voor de vergunningen.