REGIO – Er wordt alweer op minder plekken met carbid geschoten dan een jaar eerder. Dit jaar wordt er officieel op 261 locaties geknald, terwijl dat er vorig jaar nog 290 waren.
Nog een jaar eerder waren het er zelfs nog 320. Dat betekent dat het aantal officiële carbidlocaties in de afgelopen drie jaar bijna met 60 is afgenomen.
De kaart groter bekijken? Klik dan hier. Klik op een stip voor de locatie.
Om deze kaart te kunnen maken, heeft Omrop Fryslân gegevens opgevraagd bij de Friese gemeenten. De locaties op de kaart zijn aangegeven aan de hand van de aangeleverde informatie. De stippen geven de locaties niet exact aan: vaak gaat het om een stuk weide in de omgeving van een stip. Natuurlijk kan het zo zijn dat er mensen op andere plekken schieten. Maar dit zijn de locaties die officieel toestemming hebben gekregen van de gemeente.
Net als vorig jaar blijft Twijzelerheide het carbidwalhalla van Fryslân: in dit dorp wordt liefst op acht plekken geschoten. Dat zijn er weer twee meer dan vorig jaar. Sumar zit de Twijzelerheidsters echter op de hielen: daar zijn zeven carbidlocaties. Daarna volgen Heerenveen (zes locaties) en daarna Kootstertille, Surhuisterveen en Kollumerzwaag (vijf locaties).
In Dantumadiel neemt het aantal carbidlocaties het snelst af. In deze gemeente wordt dit jaar op zes locaties minder geschoten dan vorig jaar. Toen waren er 21 plekken, nu maar 10. Ook Waadhoeke laat een terugloop aan carbidknallers zien: daar gaat het van 28 naar 22.
In drie gemeenten wordt juist weer wat meer geschoten dan vorig jaar. Noardeast-Fryslân krijgt er drie carbidlocaties bij en Heerenveen en Tytsjerksteradiel beide één nieuwe locatie. De gemeente Ooststellingwerf blijft een beetje een vreemde eend in de bijt. Want waar in andere gemeenten een melding of ontheffing nodig is, blijft Ooststellingwerf vrij veld. In principe mag er in deze gemeente overal worden geschoten, zolang het maar op minstens 75 meter afstand bij huizen vandaan is en op 300 meter van gebouwen met dieren. Verder mag het alleen tussen 10.00 en 02.00 uur.
In alle gemeenten geldt weer een ander beleid rondom het carbidschieten. Zo zit er verschil tussen de maximale inhoud van een melkbus waarmee mag worden geschoten. Vaak is dit 40 of 50 liter.
Ook de tijden verschillen. In het noordoosten van de provincie mag er het langst met carbid worden geknald. In Dantumadiel en Noardeast-Fryslân is dat tussen 06.00 en 22.00 uur en in Achtkarspelen tussen 08.00-22.00 uur.
Ter vergelijking: in De Fryske Marren, Waadhoeke, Harlingen en Vlieland mag het schieten slechts tussen 10.00 en 17.00 uur.
In verschillende gemeenten mag er niet met losse, harde voorwerpen (dus ook geen deksels) worden geschoten. Dat geldt voor Opsterland, Smallingerland, Terschelling en Weststellingwerf. Bij sommige andere gemeenten verplichten ze het niet, maar adviseren ze alleen om een bal te gebruiken. Dat is bijvoorbeeld in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel het geval.
Voor verreweg de meeste gemeenten geldt dat het knallen op minstens 75 meter van huizen en 300 meter van gebouwen met dieren moet. In Weststellingwerf moet het minstens 100 meter van bebouwing af. Op Terschelling zijn vaste locaties aangewezen en op Vlieland moet het buiten de bebouwde kom. Daar geldt dat Staatsbosbeheer in bijna ieder geval toestemming moet geven.