LEEUWARDEN – Als je gaat solliciteren in de bouw, de transportsector, de chemische industrie of de steigerbouw zal het je vast en zeker opvallen dat veel werkgevers vragen naar een VCA diploma. Dit zou de indruk kunnen wekken dat het volgen van een VCA cursus verplicht is in deze sectoren. Niets is echter minder waar. Hoe dat precies zit en waarom het wel belangrijk is om deze op zak te hebben vertellen we je in dit artikel.
VCA is niet wettelijk verplicht
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Het hebben van een VCA diploma in zowel de bovenstaande sectoren als ook in een aantal andere sectoren is wettelijk niet verplicht. Toch is het steeds vaker een harde eis om in aanmerking te komen voor een baan of er wordt als eis gesteld dat het VCA binnen 3 maanden na het in dienst treden behaald wordt. Het is dus een groot voordeel wanneer je het VCA diploma al in bezit hebt. Maar waarom? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Veel opdrachtgevers eisen van de hoofdaannemer voor het gunnen van de opdracht dat het bedrijf VCA gecertificeerd is en dat alle medewerkers een geldig VCA diploma hebben. De hoofdaannemer maakt geen kans op de opdracht zij niet aan deze eis voldoet.
Wat betekent VCA?
De letters VCA staan officieel voor Veiligheid Checklist Aannemers maar dit omvat niet het hele pakket. De term “veiligheid” (V) is namelijk een dusdanig een ruim begrip dat in de praktijk deze term wordt uitgesplitst in een andere lettercombinatie, namelijk: VGM Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Dit programma is van grote toegevoegde waarde voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Het is in het leven geroepen door de Stichting Samenwerken voor Veiligheid (SSVV) om de veiligheid op de werkplek te vergroten. In eerste instantie was dit alleen bedoeld voor de petrochemie aangezien in die sector veel ongelukken plaats vonden. Naar aanleiding van het succes in deze sector en het terugdringen van ongelukken is VCA naar meerdere sectoren uitgerold.
Wat is het doel van VCA
Als een bedrijf voldoet aan alle eisen van de checklist, kan er een certificering worden aangevraagd. Door middel van een audit wordt vastgesteld of het VGM-beheerssysteem van een bedrijf inderdaad voldoet aan de gestelde eisen. Als dit het geval is, ontvangt deze onderneming een VCA certificaat. Deze is drie jaar geldig. Een belangrijk onderdeel om in aanmerking te komen voor VCA certificering is dat de werknemer beschikken over een VCA diploma. Het doel van het volgen van VCA cursussen is om bij werknemers bewustwording te creëren over noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen die in acht moeten worden genomen bij het uitvoeren van een opdracht. Uitvoerende medewerkers moeten in het bezit zijn van een VCA Basis diploma. Operationeel leidinggevende medewerkers moeten een VCA VOL diploma op zak hebben. Deze certificaten zijn 10 jaar geldig.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.