DOKKUM – Recent melden diverse Friese kranten dat er zorgen bestaan bij burgermeesters over het sluiten van afdelingen SEH door (kleinere) ziekenhuizen. Zo schreef het Friesch Dagblad recent ook: ‘De SEH’s in Noord- en Midden-Nederland waren in januari gemiddeld het langst dicht’. Deze aandacht voor de acute zorg illustreert dat de kwaliteit en toegankelijkheid onder druk staan. Dit wordt veroorzaakt door toenemende vraag naar spoedzorg en schaarste aan zorgmedewerkers.
Bij het vinden van oplossingen bewandelt men de bekende weg: meer geld erbij, meer personeel, meer aandacht voor de HAP etc. Maar het kan anders en Sionsberg Netwerk Ziekenhuis (SNZ) in Dokkum doet het anders. Een uniek voorbeeld voor het landschap van de Nederlandse spoedzorg.
JE ZIET MEER LANGS EEN WEG DIE JE NIET KENT
In de gemeente Noardeast-Fryslân is geen reguliere SEH. Maar in SNZ wordt al langer poliklinische zorg geleverd. Ook voor de meest voorkomende spoedzorg, zoals bijvoorbeeld wonden, pijn op de borst, hartkloppingen, mogelijke trombose of eenvoudige botbreuken kan men terecht op de spoedpolikliniek van SNZ. Deze polikliniek wordt bemenst door verpleegkundigen die zijn opgeleid tot zogenaamde verpleegkundig specialisten, die altijd overleg kunnen hebben met medisch specialisten. Zo is ingezet op slimme taakherschikking. Waarbij taken verschoven zijn van medisch specialist naar verpleegkundig specialist. Er wordt gewerkt volgens strikte triagecriteria en zorgpadprotocollen. Spoedzorg is planbaar gemaakt. De verpleegkundig specialisten zijn door hun opleiding bevoegd tot het leveren van zorg en ondergaan in SNZ een bekwaamheidstraject op specifieke spoedzorgpaden. Een SEH arts heeft de medische leiding over de spoedpolikliniek.
Vanuit de spoedpolikliniek ondersteunen we huisartsen met eenvoudige diagnostiek en eventueel telefonisch overleg op het gebied van acute zorg kwetsbare oudere. Een voorbeeld van samenwerking en gezamenlijke ontwikkeling van een zorgpad in de keten. Door te werken volgens strikte zorgpaden die ook het gebruik van aanvullend onderzoek dicteren ontstaat er meer uniformiteit in handelen, meer onafhankelijkheid van de zorgprofessional, en uiteindelijk betere kwaliteit van de zorg. Uniformiteit maakt ook het opschalen van deze spoedzorg op andere locaties beter uitvoerbaar.
SNZ’s laagcomplexe spoedzorg past perfect in het concept Juiste Zorg op de Juiste Plek. Deze categorie patiënten kan in goede samenwerking met de omringende ziekenhuizen goed opgeschaald worden. Het zou een antwoord kunnen zijn om de drukte op de SEH’s te reduceren door laagcomplexe zorg bij het eerste triagecontact al te verplaatsen. Het capaciteitsmanagement voor hoogcomplexe zorg kan door een smaller aanbod van spoedzorg door minder variatie in personeel en middelen geoptimaliseerd worden. Tevens wordt de betaalbaarheid bevordert door de zorg te leveren in een ‘lagere kosten setting’.
Zoals SNZ continu bezig is om impactvolle transformaties in de zorg te bedenken, continu onbekende wegen bewandelt, nodigen we onze partners in de brede keten van spoedzorg uit om samen te wandelen op een weg die je misschien nog niet kent en zien we samen mogelijk meer kansen. Zolang we maar durven te kijken langs de weg die we niet kennen, want daar zie je meer.
Dr. Melvin R. Mac Gillavry
Voorzitter raad van bestuur Sionsberg Netwerk Ziekenhuis