Inwoners Tytsjerksteradiel nemen zelf roer in handen voor toekomst Burgum-West · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Inwoners Tytsjerksteradiel nemen zelf roer in handen voor toekomst Burgum-West

woensdag 22 november 2023

BURGUM – In een stap naar een meer inclusieve democratie heeft de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel een gedurfde beslissing genomen. Het besluitvormingsproces over de toekomst van Burgum-West/De Warren zal samen met de inwoners worden gevormd, een primeur in Nederland voor een (natuur)gebied. Het initiatief biedt de mogelijkheid aan alle betrokkenen om directe invloed uit te oefenen op plannen voor hun leefomgeving, waarbij traditionele besluitvormingsprocessen, vaak beheerst door een selecte groep, worden vervangen door de ‘Nieuwe Route’. Anke Siegers, bedenker van deze aanpak, benadrukt dat plannen die binnen heldere kaders vallen zonder wijzigingen worden aangenomen. Dit opent de weg naar een nieuw tijdperk van transparantie, gelijkwaardigheid en gedeeld eigenaarschap.

Op 20 januari zal een bijeenkomst plaatsvinden, genaamd de plandag, waar alle betrokkenen die zich verbonden voelen met Burgum-West/De Warren samen besluiten zullen nemen over de toekomst van dit gebied. Met ondersteuning van wethouder Berber van Zandbergen, projectleider Auke Jan Andringa en twee onafhankelijke procesbegeleiders, is de gemeente druk bezig met de voorbereidingen. Elke stem telt tijdens deze belangrijke dag, die voortkomt uit intensieve voorbereidingen en een streven naar inclusieve betrokkenheid.

De focus ligt op het gebied ten westen van Burgum, dat al geruime tijd onderwerp van discussie is. Na een co-creatieproces en zonder een vastomlijnde visie, wordt de gemeenschap uitgenodigd om zelf vorm te geven aan de toekomst van dit gebied. De voorbereidende gesprekken zijn in volle gang, waarbij elke betrokken partij wordt voorbereid op de plandag. De plandag is bewust gepland op een zaterdag om maximale participatie te waarborgen. Deze aanpak onderstreept de betrokkenheid van de gemeente bij haar inwoners en de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor besluitvorming. ‘Zo kan democratie er dus ook uitzien’, benadrukt Siegers. ‘Niet alleen om de vier jaar je stem uitbrengen, maar betrokken zijn en meebesluiten over vraagstukken in de eigen leefomgeving. Zo gaan we van gedoe naar gedragen!’

Meer weten of aanmelden?

Bezoek www.samenbesluiten.nl/burgumwest en meld je aan voor een voorbereidend gesprek of meer informatie.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Inwoners Tytsjerksteradiel nemen zelf roer in handen voor toekomst Burgum-West · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?