In de noordelijke provincies maken gemiddeld vier keer zoveel inwoners gebruik van het persoonsgebonden budget (PGB) als in het westen van het land. Ook in Limburg maken relatief veel mensen gebruik van PGB-regelingen. Dit blijkt uit analyse van de meest recente PGB-verbruikscijfers van het CBS door thuiszorgorganisatie ZusterJansen.nl
Meeste PGB gebruik in Groningen, minst in Noord-Holland
De vier gemeenten waar het vaakst gebruik werd gemaakt van het PGB liggen allen in Groningen, terwijl de vier gemeenten met het laagste PGB-verbruik allemaal binnen de Noord-Hollandse provinciegrenzen liggen.
In Blaricum maakte in 2017 0,25% van de inwoners gebruik van PGB-voorzieningen. Ook in Laren (0,35%), Diemen (0,36%) en Volendam-Edam (0,42%) was het verbruik relatief laag. In Oldambt maakte daarentegen 2,71% van de inwoners gebruik van het PGB. In de gemeenten Pekela (2,46%), Stadskanaal (2,4%) en Veendam (2,27%) was het verbruik eveneens hoog.
Verschillen per zorgtype
Ook in het verbruik van de verschillende zorgtypen die onder het PGB vallen (WLZ, ZVW, WMO en Jeugdhulp), zitten duidelijke regionale verschillen.
Zo werd er in Ooststellingwerf (Friesland), Menterwolde (Groningen) en Rozendaal (Gelderland) in 2017 het vaakst een beroep gedaan op de Wet Langdurige Zorg (WLZ). In de gemeenten Terschelling, Waterland en Aalsmeer werd PGB binnen de WLZ het minst vaak aangevraagd.
Wijkverpleging via de zorgverzekeringswet (ZVW) werd in 2017 het vaakst gebruikt in Almelo (Overijssel), Echt-Susteren (Limburg) en Pekela (Groningen). Op Vlieland en Terschelling, maar ook in Zoeterwoude was het verbruik het laagst.
Ook gebruik Jeugdhulp het grootst in Groningen, in Noord-Holland het laagst
In Oldambt (Groningen), De Fryske Marren (Friesland) en Stadskanaal (Groningen) werd in 2017 het vaakst een beroep gedaan op Jeugdhulp via het PGB. In de gemeenten Urk, Huizen en Diemen was het verbruik het laagst.
Klik hier voor meer informatie over dit onderzoek, inclusief grafische weergaven, het volledige onderzoek.