Interessant als je wilt isoleren: wat betekent lambda waarde? · Foto('s): 
RECLAME

Interessant als je wilt isoleren: wat betekent lambda waarde?

vrijdag 23 oktober 2020

LEEUWARDEN – Het isoleren van je woning lijkt tegenwoordig geen keuze, maar een must. We wensen immers zo duurzaam mogelijk te leven en dat bestaat niet alleen uit afval scheiden en de kraan niet laten lopen als je je tandenpoetst. Dat betekent ook het dak isoleren. En de vloer en de muren voorzien van goed materiaal dat ervoor zorgt dat er geen warmte verloren gaat.

Met welk materiaal je dat doet, is geen willekeur. Je moet natuurlijk ergens vanuit gaan en als je dat goed wilt doen kijk je naar de lambda waarde. Als je daar nog nooit van gehoord hebt is dat niet vreemd. Het lijkt nogal vakjargon en is ook lastig te begrijpen als je het volgende leest: ‘de lambda waarde is de warmtegeleidingscoëfficiënt, die aangeeft hoeveel watt energie er door een vierkante meter materiaal gaat bij een dikte van een meter, per graad Kelvin temperatuurverschil tussen beide zijden van het materiaal.’ Duizelt het je al? Het is behoorlijk ingewikkeld voor iemand die er niet in thuis is. Toch wil je weten of je er goed aan doet steenwol in te zetten om je huis goed te isoleren of dat je voor glaswol moet gaan, om maar twee voorbeelden te noemen. Het beste is het om te onthouden dat hoe lager de lambda waarde is, hoe beter het materiaal isoleert en dus hoe hoger de isolatiewaarde is. Een kwestie van naar de cijfertjes kijken en vergelijken.

Isoleren met steenwol, glaswol of PIR?

Steenwol koop je in de vorm van een plaat of op een rol. Het is een onbrandbaar materiaal en volledig recyclebaar. Zowel het dak, de muren en de vloeren kunnen hiermee worden geïsoleerd. Steenwol neemt geen vocht op en kent een hoge isolatiewaarde, oftewel een lambda waarde tussen 0,033 en 0,041.

Je kunt ook kiezen voor glaswol. Minder kostbaar dan steenwol, en daken, muren en vloeren zijn er uitstekend mee te isoleren. Het is zowel in platen als op rol verkrijgbaar. Het is onbrandbaar en geluiddempend. Glaswol is er in vier varianten, van soepel tot meer stevig en van dun tot dikker. Het voordeel van de steviger platen is dat ze nog meer akoestisch isoleren dan de dunnere varianten. Ook glaswol heeft een goede isolatiewaarde, wederom uitgedrukt in lambda.

PIR isolatie is het neusje van de zalm als we over lambda waardes praten. Dit materiaal bestaat uit platen, en heeft een lambda waarde van gemiddeld 0,022 W/mk. Vergelijk je dat met een materiaal als steenwol dan zie je dat PIR platen een lagere waarde hebben en dus beter isoleren. Dat vertaalt zich dan weer in de prijs, maar op deze manier kan er een bewuste keuze worden gemaakt bij de aanschaf van welk isolatiemateriaal dan ook.

PIR platen isoleren zo goed dat je eigenlijk minder dikke platen nodig hebt dan wanneer je isolatieplaten zou gebruiken van een ander materiaal. Ze gaan lang mee en nemen geen vocht op. Deze platen zijn makkelijk te verwerken, bijvoorbeeld op platte daken of vloeren. Ze zijn licht van gewicht en goed op maat te snijden met een isolatiemes.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark & Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?