Vrijdagmiddag 1 mei vertrok de reddingsboot Insulinde van uit Dokkum naar Oostmahorn voor de oversteek naar Lauwersoog. Insulinde werd in de buitenhaven van Oostmahorn binnen gehaald door de Reddingsboot de Annie Jacoba Visser en Palace Noordwijk. Om morgen 02 mei deel te nemen aan de landelijke Reddingsbootdag Lauwersoog.
Dit jaar wordt de drukste landelijke Reddingsbootdag verwacht in Lauwersoog. De reddingsdienst pakt groots uit en is aanwezig met diverse reddingsboten. De dag bij uitstek om actief kennis te maken met het reddingwerk op zee, de mensen die dit werk vrijwillig uitvoeren en het materieel van de KNRM, een belevenis voor jong en oud
De Annie Jacoba Visser en de Palace Noordwijk varen van 10:00 uur tot 17:00 uur vanaf de steiger bij het KNRM reddingsstation en zijn uitsluitend toegankelijk voor bestaande en nieuwe donateurs. Aan de steiger in de haven van Lauwersoog liggen de voormalige reddingsboten zoals de Insulinde, Suzanna en de Dr. Ir. S.L. Louwes. Deze boten zijn voor iedereen toegankelijk en maken de hele dag rondvaarten op de Waddenzee. Per keer mogen er twaalf gasten aanboord en het gebruik van zwemvest is verplicht. Naast het bezichtigen van de reddingsboten en de rondvaarten worden er ook een aantal demonstraties gegeven in de haven.
Voormalige reddingsboot uit Oostmahorn
Vanaf het voorjaar 1927 tot 1969 heeft de Insulinde 341 tochten gemaakt in totaal werden met de Insulinde 332 mensen gered. De Stichting tot behoud van de reddingboot. De vrijwilligers van het station KNRM Lauwersoog halen de reddingsboot Insulinde terug. De locaties zijn met name Oostmahorn, Lauwersoog en Dokkum.
Gedurende de oorlogsjaren bleef het reddingstation Oostmahorn actief, zij het onder het toeziend oog van de bezetter. Bij elke tocht waren er Duitse militairen aan boord van de reddingboot. Jannes Toxopeus moest zelfs zijn huis afstaan aan de bezetter. Hij trok bij zijn ouders in en kon zodoende als bemanningslid aanblijven.