De Wet Sociale werkvoorziening (Wsw) is op 1 januari jl. veranderd. Het doel van de ‘nieuwe Wsw’ is om zoveel mogelijk mensen met een Wsw-indicatie aan het werk te helpen op een gewone werkplek, zodat een werkplek binnen de Wsw-organisatie zelf eerder uitzondering dan regel is. Gemeenten krijgen door de vernieuwde wet meer verantwoordelijkheden en de Wsw’ers meer rechten. Eén van die rechten is het kunnen meedenken en meepraten over voorbereiding, uitvoering en evaluatie van het gemeentelijk Wsw- beleid.
De gemeenten Ameland, Dantumadeel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland c.a. en Schiermonnikoog gaan de cliëntenparticipatie Wsw vormgeven in een cliëntenraad. Een cliëntenraad voor de Wsw is nieuw. De besturen van Oostergo en Trion vinden het belangrijk dat er een gezamenlijke cliëntenraad komt. De trend is om een cliëntenraad voor iedere Wsw-organisatie afzonderlijk in te stellen, maar met het instellen van een gezamenlijk cliëntenraad voor de SW-bedrijven Oostergo en Trion wordt hier van afgeweken. Het NOFA Regieteam Wsw heeft de oprichting van een Cliëntenraad Wsw voorbereid. In het gemeentehuis van Dantumadeel wordt de Cliëntenraad Wsw maandag 24 november 2008 geïnstalleerd door wethouder Boersma van Dongeradeel.
De raad bestaat vooralsnog uit 8 Wsw- medewerkers; 6 medewerkers van Oostergo en 2 van Trion. Alle leden hebben voorafgaand aan hun benoeming een training gevolgd. Ook Wsw-geïndiceerden die op de wachtlijst staan kunnen zitting te nemen. De wervingsactie onder mensen die op de wachtlijst staan heeft nog niet tot voordacht van kandidaten geleid. Deze Wws-cliëntenraad is de tweede in de drie noordelijke provincies. Het SW-bedrijf Ability in Groningen was op 12 november jl. de eerste.