DOKKUM – Op verschillende locaties in Fryslân staan dit jaar opnieuw insectencamera’s. Deze camera’s fotograferen insecten die op het gekleurde gele scherm van de camera zitten. Nieuw dit jaar is een locatie in Dokkum.
In totaal gaat het in de provincie Fryslân om 15 camera’s in natuurgebieden, op landbouwgrond of in een stads- of industrieomgeving in het kader van het Herstelprogramma Biodiversiteit Fryslân. Daarnaast worden 3 camera’s de komende 2 jaar gebruikt voor insectenonderzoek door Van Hall Larenstein. Dezelfde 18 camera’s worden de komende 2 jaar ook geplaatst tijdens het broedseizoen voor een Grutto-onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. De gegevens die de camera’s ophalen geven een indicatie van de verschillende soorten en aantallen insecten in de provincie. Daarnaast kunnen de uitkomsten ook vergeleken worden met andere provincies waar camera’s staan en tussen stedelijk, natuur en agrarisch gebied.
Op 4 juli werd één van de insectencamera’s op de stadswerf in Dokkum geïnstalleerd. Na een uitleg door Chantal Huijbers van Naturalis over Diopsis-project, vertelde Stephan Peterse van Faunabit over de werking van de camera. Gedeputeerde Hoogland gaf het belang aan van onderzoek naar insecten, insecten hebben een belangrijke rol in de complete voedselketen. Na de openingswoorden werd de camera geïnstalleerd en klaar gemaakt voor gebruik van ongeveer twee maanden. Na deze maanden worden de camera beelden gerangschikt en in grafieken en totalen gezet. En dit wordt dan vergeleken met de uitkomsten van volgend jaar, zo wordt gekeken naar het leven van de insect en mogelijke af of toename en daaraan gekoppeld de waarom vraag!