DOKKUM – Nadat Cootje Klinkenberg van Actief Lokaal op 5 maart bijna 700 handtekeningen voor het behoud van de Grote Kerk in Dokkum aan burgemeester Johannes Kramer aangeboden heeft, wachtte haar vrijdagavond na het slotdebat een grote verrassing. Ytsen Holtewes, trouw lid van Actief Lokaal, had ook op eigen houtje handtekeningen verzameld. De Dokkumer Holtewes printte de lijsten uit en ging – ondanks zijn broze gezondheid – de afgelopen weken voor Cootje op pad. Afgelopen vrijdagavond meldde hij zich na het debat bij de lijsttrekker en zij was blij verrast.
Eigendom gemeente
Bij het natellen van alle handtekeningen blijkt dat er bij Ytsen thuis 483 stuks zijn. In de stembus van het gemeentehuis zaten er nog eens 109 stuks. In totaal heeft hij dus 592 opgehaald, waarmee het totaal aan handtekeningen voor het behoud van de Grote Kerk richting de 1500 gaat. Ook het resterende deel van de handtekeningen wordt aan burgemeester Kramer aangeboden. De petitie kan online nog getekend worden op www.actieflokaal.nl tot en met 6 mei aanstaande. De karakteristieke voorgevel, de toren en de stiltetuin (met moerbeiboom) zijn nu nog eigendom van de burgerlijke gemeente en daarom is de petitie gericht aan de gemeente Noardeast-Fryslân.
Zingeving
Voor Actief Lokaal is de verkoop van de Grote Kerk in Dokkum in elk geval onbespreekbaar. Een plek met meer dan duizend jaar geschiedenis. Dat is de Markt in Dokkum en de Grote of Sint-Martinuskerk, met onder andere het monumentale orgel en de nagedachtenis aan Ds. Cohen. Ook de daaraan verbonden pastorie en de stiltetuin met de monumentale moerbeiboom, geplant in 1750 zijn uniek. Naast de reguliere kerk- en concertbezoekers, komen er op jaarbasis ruim 10.000 bezoekers van buiten om de kerk te bezoeken. Cootje Klinkenberg: “Actief Lokaal vindt dat de Grote Kerk in elk geval haar huidige functie moet behouden en zorgvuldig en duurzaam bewaard moet blijven en daarom niet in particuliere handen mag komen. Daar zetten we ons actief voor in”. Een kerk waarin –elk jaar- de vele bezoekers even pelgrim kunnen zijn en de stilte vinden. Dat stukje zingeving is niet in geld uit te drukken. “Dit alles is van grote waarde als cultureel, historisch en religieus erfgoed dat we moeten koesteren”, aldus Klinkenberg.