INGEZONDEN: Waarom de Trije Terpen ongeschikt is als locatie voor een AZC · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

INGEZONDEN: Waarom de Trije Terpen ongeschikt is als locatie voor een AZC

dinsdag 21 mei 2024

DOKKUM – Tijdens het ‘Petear’ in de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân op 15 mei jongstleden spraken inwoners vanuit de Watertorenbuurt vooral over waarom de Trije Terpen beter geschikt is als locatie voor een AZC dan hun eigen buurt. Tijdens de avond is in onze ogen onvoldoende aan bod gekomen wat de Trije Terpen juist ongeschikt maakt als locatie voor een AZC. Hieronder zijn deze opgesomd.

Asieldruk de Trije Terpen reeds aanwezig

In de eerste plaats worden nu al 100 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in de Trije Terpen. Deze opvang geeft nu al asieldruk op de wijk. Tijdens de avond van het ‘Petear’ werd door de Watertorenbuurt gesproken over een steekincident gerelateerd aan het AZC in Sint Annaparochie. Onbenoemd is gebleven de steekpartij die heeft plaatsgevonden in het appartementencomplex in de Trije Terpen bij de Oekraïense vluchtelingen.

Maar ook de druk op de pas gebouwde school en haar schoolplein. De kinderen van de vluchtelingen zullen naar een school moeten. Op de avond van het ‘Petear’ gaf het COA aan dat voor onderwijs in principe naar de reguliere scholen wordt gekeken. Op dit moment is het nieuwe schoolgebouw van de Pionier in de Trije Terpen net opgeleverd en barst nu al uit zijn voegen. De school geeft op dit moment ook al onderwijs aan Oekraïense kinderen.

Over het algemeen gaat de opvang goed, maar opvang van vluchtelingen heeft altijd een effect op een wijk. Om die reden zou spreiden van vluchtelingen over Dokkum logisch zijn. Daarmee wordt een te hoge asieldruk op één wijk voorkomen. Daarbij is het maar de vraag of ouders van vluchtelingen in het AZC, die voornamelijk een Islamitische achtergrond hebben, hun kinderen naar een Christelijk school willen laten gaan en de Christelijke identiteit onderschrijven. Het feit dat de Trije Terpen nu al opvang voor vluchtelingen biedt en asieldruk ervaart maakt Trije Terpen ongeschikt voor een tweede opvanglocatie.

Welzijn vluchtelingen

Ook voor het welzijn van de vluchtelingen zelf is locatie de Trije Terpen het minst geschikt. Zij zullen voor hun eigen boodschappen te voet naar de supermarkt moeten. De afstand van de Trije Terpen tot de eerste supermarkt is een wandeling van 23 minuten. Dat is te ver voor de dagelijkse boodschappen, met name tijdens de herfst en in de winter en vooral als je ook nog kleine kinderen mee moet nemen. Hetzelfde geldt voor de afstand naar andere (openbare) scholen in Dokkum, ook die afstand is te ver en zal te voet moeten worden afgelegd. Dit is niet de wijze waarop wij vluchtelingen op moeten willen vangen. Ook dit maakt de Trije Terpen ongeschikt als opvanglocatie.

Voor wat betreft de voorzieningen en de nabijheid van scholen bieden beide andere locaties veel betere mogelijkheden. Daarbij zal het voor vluchtelingen zelf voelen alsof ze ver weg worden gestopt en niet welkom zijn. Het lijkt alsof we moreel gezien opvang wel willen, maar dan niet teveel last van willen hebben. De mogelijke overlast die inwoners van Dokkum kunnen ervaren van een AZC zal niet komen van activiteiten op het AZC. Deze komt dan voort uit activiteiten van een deel van de AZC-bewoners die buiten het AZC plaatsvinden. Dus die mogelijke overlast is voor iedere locatie gelijk en blijft niet beperkt tot alleen de betreffende wijken.

Uitbreiding woningbouw Trije Terpen Súd

Een ander punt gaat over de uitbreidingsplannen de Trije Terpen Súd ten aanzien van woningbouw. Er ligt een plan om daar 160-170 woningen te bouwen, ook sociale woningbouw en woningen voor lage inkomens en starters. Er is op dit moment een hoge woningnood. Extra woningen zijn hard nodig om onze kinderen een eigen plek te kunnen geven en in de regio te kunnen houden. Ook zitten statushouders op dit moment in bestaande AZC’s te wachten op woningen. Men zou er dan ook voor kunnen pleiten dat het huidige opvangprobleem eigenlijk onderdeel is van het woningprobleem, omdat hierdoor de doorstroom voor statushouders beperkt wordt.

Een AZC pal naast deze geplande uitbreiding zal een negatief effect hebben op de intenties van zowel bouwende partijen als mogelijke kopers. Er is een grote kans dat projectontwikkelaars dit aspect als negatief punt beschouwen in hun risicoanalyse. Het is dan ook de vraag of er projectontwikkelaars te vinden zijn die dit financieel risico willen lopen. En hoe komt het dan met deze 160-170 woningen die zo hard nodig zijn.

SWECO heeft dit aspect niet beschreven in haar rapport over de locatiestudie. Op dit moment scoort Trije Terpen op het aspect ‘passend binnen beleid en kansrijkheid/doorlooptijd procedures’ gelijk met de Watertorenbuurt, namelijk “o/-“. Wanneer dit aspect wel meegenomen zou zijn dan is het niet ondenkbaar dat de Trije Terpen daar waarschijnlijk een “-“ gescoord zou hebben. In de totaalscorelijst scoort Trije Terpen dan beduidend slechter en is er niet langer sprake van een minimaal verschil met de Watertorenbuurt. Ook gelet op de ontwikkelingen rondom woningbouw is Trije Terpen ongeschikt als locatie.

Jonge wijk

Verder willen wij nogmaals benadrukken dat de Trije Terpen de jongste wijk van Dokkum is. 34% van haar inwoners zit in de leeftijdscategorie 0-15 jaar. De combinatie met de enige ontsluitingsweg van de Trije Terpen naar onder andere het sportcomplex leidt tot zorgen, maar ook het zelfstandig spelen in de speeltuin of het schoolplein leidt tot dezelfde zorgen. Om ons heen zien wij de Woudhorne ‘verjongen’ en de uitbreidingsplannen ‘Stadsdock’ en ‘Tusken de Fearten’ gerealiseerd worden. De aanname is dat de Trije Terpen en haar omgeving voorlopig ook de jongste wijk van Dokkum zal blijven (met bijhorende druk op de school). Tot slot rijst de vraag of de gemeenteraad over voldoende informatie beschikt om nu een besluit te kunnen nemen.

Dit geldt onder andere voor het vraagstuk over veiligheid. Dit is het meest gehoorde en besproken thema rondom het AZC. In de stukken ontbreken goede analyses en duidingen hierover. We horen de burgemeester zeggen dat de gemeente samen met politie “alles gaat doen om het zo veilig mogelijk te maken”. Maar de vraag is of dit veilig genoeg is? De politiepost in Dokkum is verantwoordelijk voor de hele regio Noordoost-Friesland en de eerste lijnsdienst (noodhulp) betreft één voertuig met twee agenten, met name ’s avonds en ’s nachts. Een tweede auto dient vanuit Burgum te komen. De basisteams zijn op dit moment al dun bezet en opereren onder de sterkte.

Duidelijk is dat geen aanvullende capaciteit van de politie verwacht kan worden bij het plaatsen van een AZC. Er wordt voor de veiligheid dan vooral naar de BOA’s gekeken. In hoeverre zijn BOA’s in staat om ook op te treden bij meer ernstige incidenten zoals de steekpartijen die eerder genoemd zijn. Zijn de bevoegdheden en de middelen die BOA’s hebben voldoende voor een dergelijke geweldsescalatie. Ongeacht de locatie, zal er extra inzet van politie en BOA’s nodig zijn. Het kan toch niet zo zijn dat de raad zonder een heldere analyse en plan van aanpak van politie en gemeente (BOA’s) hierover akkoord gaat met een AZC in Dokkum. Een eerste stap zou zijn om inzage te vragen van de meldingen rondom de AZC’s Drachten, Burgum, Leeuwarden en Sint-Annaparochie.

Afsluitend

De impact van dit raadsvoorstel is voor de inwoners van Dokkum groot. Daarbij geldt ook nog eens dat het AZC gevestigd gaat worden voor minimaal 10, mogelijk 20 jaar.  Wij willen de gemeenteraad dan ook oproepen om te besluiten dat op dit moment geen definitief besluit kan worden genomen over een AZC in Dokkum. Daarvoor is het raadsvoorstel onvoldoende gedragen en besluitrijp.

Wel zal in het proces verder gegaan moeten worden met één locatie. Op dit moment leidt de keuze uit drie locatie tot veel onrust in Dokkum en tussen de wijken. Dit moet stoppen. De Trije Terpen is ongeschikt als opvanglocatie; er is al sprake van asieldruk op de wijk; het is voor de vluchtelingen zelf de minste geschikte locatie; Trije Terpen is de jongste wijk van Dokkum en het heeft mogelijk een negatief effect op woningbouw.

Wijkraad de Trije Terpen

Auteur: Wijkraad de Trije Terpen
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?