BURGUM – Met grote verbijstering werd er door een aantal bewoners geluisterd naar de raadsvergadering van 16 september jl. over de locatiestudie naar mogelijke locaties voor woningbouw in Burgum. Uit een eerdere studie waren de locaties ´Kloosterlaan Zuid´ en ´Elingsloane´ naar voren gekomen en zijn bewoners van betreffende locaties door de gemeente hierover geïnformeerd. Tot grote verbazing van de bewoners van omgeving ´Kloosterlaan Noord´ lijken deze locaties na bezwaren van omwonenden nu van tafel en liggen er plannen voor omgeving ´Kloosterlaan Noord´ en ´manege Heechhiem´. Er ligt zelfs al een compleet plan klaar van de eigenaar ´manege Heechhiem´, terwijl omwonenden en belanghebbenden nergens over geïnformeerd zijn.
Omwonenden hebben op geen enkele wijze de kans en gelegenheid gehad om gebruik te maken van hun inspreekrecht tijdens het ´iepen podium´. Dit in tegenstelling tot de bewoners van ´Kloosterlaan Zuid´ en ´Elingsloane´, die allen een brief hebben ontvangen met daarin een uitnodiging om gebruik te maken van hun inspreekrecht op 9 september jl. Wat de reden is dat de omwonenden van ´Kloosterlaan Noord´ hierin niet zijn betrokken, is gissen. Echter desbetreffende bewoners nemen dit de gemeente Tytsjerkstradiel erg kwalijk en accepteren dit niet.
Het betreft de locaties ‘Kloosterlaan Noord’ en ‘manege Heechhiem’. Een prachtig bosrijk, cultuurhistorisch natuurgebied in het coulissenlandschap met mooie wandel- ruiter- en fietsroutes. Een leefomgeving van beschermde vogelsoorten, waarvoor in de omgeving door de ‘Fûgelwacht’ nestkasten zijn opgehangen. Prachtige oude klinkerweggetjes zoals de van oudsher genoemde ‘Lykwei’, nu genaamd de Kerklaan, die tot een tijd terug nog een onverharde weg was, de laatste route met paard en wagen naar de begraafplaats ‘de Kruiskerk’. Het is een gebied wat door veel wandelaars, fietsers, mountainbikers en paardensporters gebruikt wordt om te recreëren.
Er is dan nog niet eens gesproken over de toename van het aantal verkeersbewegingen met bijbehorende uitstoot van fijnstoffen. De Kloosterlaan is al een enorme drukke weg waar veel verkeersbewegingen plaatsvinden en waar hard gereden wordt. Het is een schoolroute van jeugd uit omliggende dorpen en nu al levert dit vaak gevaarlijke verkeerssituaties op. Voor de ´Kloosterlaan Zuid´ is berekend dat bij de bouw van 15 huizen dit een toename van 500 verkeersbewegingen per dag zou opleveren. Reken maar eens uit als in dit gebied circa 100 woningen worden gebouwd, wat dit doet met de verkeersveiligheid.
In het gebied is tevens de Sterrenwacht-Observeum gevestigd. Het realiseren van een woonwijk in de nabije omgeving is funest voor het voortbestaan. Door de lichtvervuiling die ontstaat door deze woonwijk en de toegenomen verkeersbewegingen, is het niet meer mogelijk om waarnemingen te doen in de sterrenhemel. Voor hen is het van uitermate belang dat de nabije omgeving donker blijft, hierdoor blijft de hemel donker!
Uit resultaten van het onderzoek van de gemeente Tytsjerksteradiel naar ‘Omgevingsvisie’ blijkt dat ´de Mienskip´ meer wandel- en fietspaden, groen en ruimte wil. Dit staat haaks op de plannen van de locatiestudie ‘Kloosterlaan Noord´ en ´manege Heechhiem’. Kort gezegd: ‘Wordt er wel geluisterd naar ´de Mienskip´? Uit het onderzoek komt toch duidelijk naar voren dat inwoners van de gemeente Tytsjerksteradiel behoefte hebben aan meer van hetgeen al in de omgeving ´Kloosterlaan Noord´ ligt, namelijk die prachtige omgeving met wandel- en fietspaden.
Gemeente Tytsjerksteradiel moddert al lange tijd aan met de locaties voor woningbouw. Na het wegstemmen van de locatie ´de Warren´, waar door de gemeente voor miljoenen gemeenschapsgeld in is geïnvesteerd, blijft het moeilijk om de juiste locaties te vinden. Dit roept toch het volgende op: ´Wat wordt er met het enorme gebied van 50 hectare ´de Warren´ gedaan´? Plannen lagen kant en klaar en wat gebeurt er met de miljoenen aan belastinggeld van ´de Mienskip´? Recent is door een extern bureau een plan gepresenteerd om aan te tonen dat woningbouw in dit gebied mogelijk is met respect voor natuur, ruimte en omgeving. Als er circa 20 hectare gebruikt zou worden voor 150 woningen, dan ligt daar een prachtige kans voor Burgum! Een toevoeging van water en wonen in een volledig nieuw woonklimaat. Er ligt meer ruimte op deze locatie dan de locaties ´Elingsloane´, ´Kloosterlaan Zuid´, ´Kloosterlaan Noord´ en ´manege Heechhiem´ bij elkaar.
Er is woningbouw nodig in de toekomst, maar Gemeente Tytsjerksteradiel lijkt nu onzorgvuldig woningbouwlocaties aan te wijzen die niet passen binnen het landschap van de locaties en passeert omwonenden en belanghebbenden. De 150 woningen hadden in ´de Warren´ van Burgum al lang gerealiseerd kunnen zijn!