DOKKUM – Wat het CDA betreft wordt in de gemeente Noardeast-Fryslân, de CO2 -reductie ambitieuzer opgepakt. Onze ambitie heeft als randvoorwaarde dat de mienskip participeert en profiteert. Samenwerking met onze inwoners door onder andere voorlichting en deelname aan energiebesparende projecten.
Draagvlak is en blijft nodig om stappen te zetten naar CO2 arme samenleving. Een stap die we gezamenlijk zetten is de realisatie van zoveel mogelijk zonnepanelen op onze daken. Gasvrij bouwen en elektrisch vervoer kunnen eveneens bijdragen. Maar als wij onze ambitie waar willen maken is meer nodig. Uitbreiding van zonneparken en hoge windmolens zijn nu mogelijkheden. Maar het plaatsen van hoge windmolens is niet mogelijk in onze gemeente.
De realisatie van zonneparken is op dit moment zeer aantrekkelijk. Investeerders bieden woekerprijzen voor grond waarop zonneparken gerealiseerd kunnen worden. Het CDA ziet deze ontwikkeling met schrik tegemoet.
Maar het verdienmodel dat investeerders voor ogen hebben kan ook ten goede komen aan onze agrarische sector. En gaat niet ten koste van vruchtbare grond. De boeren toestemming geven om maximaal 10% van hun grond van mobiele zonneparken te voorzien. Als deze mobiel zonneparken geplaatst worden kan er vruchtwisseling zijn. De grond krijgt in het energieproductie jaar rust. Na een jaar wordt het zonnepark verplaatst en kan er weer een gewas gaan groeien. Op grasland kan onder een verhoogde installatie ruimte blijven voor kleine grazers.
Bij realisatie kan ook crowdfunding plaats vinden. Doordat de grond agrarisch eigendom blijft kan er na de levensduur van de panelen een afweging gemaakt worden. Opnieuw investeren of terug naar gewas. Deze mobiele zonneparken kunnen een bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot. In de toekomst kunnen nieuwe technieken ervoor zorgen dat een CO2 arme samenleving mogelijk wordt.