Ingezonden: Noodopvang nabij De Nije Warf? · Foto('s): 

Ingezonden: Noodopvang nabij De Nije Warf?

maandag 11 april 2016

Ingezonden stuk door: Jos Debreczeny uit Damwâld

De gemeenteraad van Dantumadiel heeft o.b.v. politieke argumenten besloten dat het niet wenselijk is, dat de geplande noodopvang van vluchtelingen in Feanwâlden komt. Het aantal van 300 personen i.r.t. díe locatie wordt als belastend gezien. Het college moet nu op zoek naar een nieuwe locatie. Als betrokken inwoner van Dantumadiel wil ik graag – weliswaar ongevraagd- met het college meedenken. Al eerder schreef ik enkele stukjes over zelf(be)sturende dorpen en de verrijking van vluchtelingen voor de (krimpende) dorpen in onze regio NOF/DDFK. Welnu, dit stukje borduurt daar logisch op voort. De tweelingdorpen Driezum en Wâlterswâld komen n.m.m. bij uitstek in aanmerking voor de nieuwe locatie. Concreet benoemd: het weiland direct ten oosten van het dorpshuis De Nije Warf. Natuurlijk realiseer ik me terdege, dat dit perceel particulier bezit is. Regelmatig wordt dit terrein al in gebruik gegeven t.b.v. van lokale festiviteiten en vormt, qua ligging, a.h.w. een natuurlijke verbinding tussen de in dezen beide dorpen. De oppervlakte schat ik op: ca. 1 hectare. Het is mij bekend, dat het al jaren een gekoesterde (en begrijpelijke) wens van beide verenigingen van dorpsbelangen is om dit terrein door de gemeente te laten verwerven, te verharden en de formele bestemming van evenemententerrein te geven.

Het gezamenlijke inwonertal van Driezum en Wâlterswâld bedraagt: ca. 2.000. De beide dorpen bestaat voor een groot deel uit inwoners met een behoudend christelijke achtergrond. Een hoog percentage stemt SGP of ChristenUnie. Ook het percentage CDA-stemmers is significant. In beide dorpen zijn minimaal 7(!) kerkgenootschappen actief, er staan 2 christelijke scholen en 1 openbare school. De plaatselijke bevolking kan worden gekenschetst als loyaal en gezagsgetrouw. In Wâlterswâld staat het prima geoutilleerde en representatieve dorpshuis De Nije Warf. Wanneer het college genoemd perceel zou kunnen verwerven en het COA instemmen met deze locatie, zou het terrein-na 3 tot 5 jaar- in verharde toestand kunnen worden achtergelaten, waarna het college en de gemeenteraad – als dank voor de tijdelijke gastvrijheid van de beide dorpen- dat gebied als permanent evenemententerrein/markt zou kunnen bestemmen. Wellicht zou werk-met werk kunnen worden gemaakt om mijn idee te koppelen aan bestaande ideeën, projecten of geldstromen om daarmee de leefbaarheid, zowel op korte, als op langere termijn , in de beide dorpen te verbeteren.

Als ongevraagd meedenker doe ik een beroep op de inzet van het college, de christelijke gastvrijheid van de bevolking van Driezum en Wâlterswâld om deze locatie op tijdelijke- of permanente verwerfbaarheid, kwaliteit en draagvlak te onderzoeken en eventueel te (her)bestemmen. Uiteraard is de bereidwilligheid tot medewerking van de particuliere eigenaar onontbeerlijk. In het proces tot opvang van vluchtelingen is n.m.m. een voortrekkersrol weggelegd voor de kerken om liefde en barmhartigheid te tonen voor onze naasten(vgl.Ex.22:21en Matt 22:39), zéker binnen de beide genoemde dorpen. Ik doe dan ook een dringend appèl op de kerken en hun leden: ”Ga voorop!” Wat in Jorwert en Wiuwert kan, kan toch ook in Driezum en Wâlterswâld! Laat ons daarbij niet beïnvloeden door de politieke demagogie van de LLD-fractie, zoals in de laatstgehouden gemeenteraadsvergadering tijdens de behandeling van de noodopvang van vluchtelingen in Feanwâlden. Tenslotte lijkt mij 300 vluchtelingen:2.000 inwoners ter plaatse een acceptabele verhouding.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?