KOLLUM – Afgelopen week heeft de fractie van de PvdA Noardeast-Fryslân een spoeddebat aangevraagd inzake Holwerd aan Zee. Wat historisch begon als een integraal, ambitieus en innovatief plan lijkt momenteel door een grote mist te zijn omneveld.
Op 22 februari zullen de Provinciale Staten een besluit nemen over het advies van de Gedeputeerde Staten. Het advies vanuit GS is een negatief advies. Volgens de provincie zou de huidige, natuurlijke variant van Holwerd aan Zee te veel afwijken van de originele plannen.
De originele plannen zijn voor onze fractie een dynamisch document geweest waar de verschillende partijen en stakeholders input op hebben gehad. De betreffende input is verwerkt om op die manier tot de natuurlijke variant te komen. Dit getuigt van inzet, visie en samenwerking. Wat onze fractie betreft is dit een voorbeeld van burgerparticipatie en “mienskip” waar we trots op mogen zijn.
Aanleiding voor de aanvraag van het spoeddebat is vorige week ontstaan. Vorige week is er een informatieavond geweest waar het College de gemeenteraad in kennis zou stellen omtrent de nieuwste informatie aangaande de natuurlijke variant.
De bijeenkomst riep veel vragen en weerstand op bij verschillende fracties en vooral bij Holwerd aan Zee. De gegeven informatie werd ervaren als gekleurd, deels onjuist en demotiverend. Mede van invloed hierop was de afwezigheid van de portefeuillehouders vanuit het college en het gemis van de inbreng van de onafhankelijke projectleider waardoor op bepaalde vragen vanuit de aanwezigen, waaronder onze fractie, geen duidelijk antwoord kon worden gegeven.
Daarnaast is er door wethouder Braaksma in de media uitgesproken dat er een plan B in ontwikkeling is. Dit eventuele plan B is bij onze fractie niet bekend en ook niet bij Holwerd aan Zee. Het is dus vooralsnog een plan bedacht door het College, maar waar geen enkele betrokkenheid van de omgeving of de inwoners zelf aan te pas is gekomen.
Naar mening van onze fractie is er door de gegeven presentatie alleen maar mist ontstaan. Het heeft meer vragen opgeroepen dan er zijn beantwoord. En hoewel in de media gezegd wordt dat het College het Project Holwerd aan Zee altijd heeft gesteund merken wij als fractie en de inwoners van Holwert nu niets meer.
Op de vooravond van het te nemen besluit van de Provincie vonden wij als fractie het dan ook op zijn plaats om als raad met elkaar in debat te gaan om zo ieders mening en argumentatie te kunnen horen en hieraan de eigen zienswijze mogelijk aan te scherpen. Om daarna, als de mist en onduidelijkheden voldoende zouden zijn opgehelderd, de Provincie te vragen haar besluit op te schorten omdat er anders een reëel risico is op “als het kalf verdonken is………”.
Ondanks gedegen voorbereiding en de afspraken die vanuit het presidium zijn gemaakt aangaande het honoreren van aanvragen voor een spoed- en/of een interpellatiedebat, werd er door verschillende partijen tégen het spoeddebat gestemd. Dat is de democratie maar wij zijn van mening dat Holwerd aan Zee een eerlijke kans verdient op een goed en zorgvuldig besluitproces en met zoveel onduidelijkheden krijgt het die nu niet.
Wij betreuren de gang van zaken maar zijn wel hoopvol. Hoopvol dat ons signaal en het signaal van Holwerd aan Zee alsnog gehoord wordt en zal worden meegenomen. Het signaal namelijk om de provincie te verzoeken het besluit van de provinciale staten aan te houden tot ná het standpunt van onze gemeenteraad.