INGEZONDEN: De garnalenvisserij in nood, kom in actie! · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

INGEZONDEN: De garnalenvisserij in nood, kom in actie!

vrijdag 22 september 2023

REGIO – De FNP (Fryske Nasjonale Partij) in de Friese gemeente Noardeast-Fryslân roept op om in actie te komen voor de garnalenvissers in de gehele Waddenzee. Nog altijd is er geen duidelijkheid en perspectief over de verlenging van de visvergunningen. Zonder perspectief is een investering niet mogelijk. De FNP roept daarom op tot actie en hoopt dat gemeenten, provincies en andere organisaties in Nederland in actie komen voor de garnalenvisserij. De FNP wil dat de garnalenvissers in de Waddenzee in de toekomst onder bestaand gebruik vallen.

Vergunningen

Op dit moment is het voor de garnalenvissers niet duidelijk of de visvergunning verlengd gaat worden. Vissers moeten katalysatoren voor de schepen aanschaffen voor een reductie van stikstof. Dit is veelal een investering van 100.000 tot 200.000 euro. Om deze investering mogelijk te maken moet er een lange termijn perspectief worden geboden. Anders is het voor de vissers niet mogelijk hiervoor de investering rond te krijgen. Minister Van der Wal heeft op dit moment aangegeven dat zij voornemens is de vergunningen te verlengen. Dit geeft volgens de FNP echter te weinig lange termijn toekomstperspectief.

Bestaand gebruik

FNP Noardeast-Fryslân roept de minister op om de garnalenvisserij onder het bestaand gebruik (categorie A) te scharen. Op dit moment valt de garnalenvisserij onder categorie B. Dit zijn activiteiten in de Waddenzee die vergunningsplichtig zijn. In de toekomst moet de garnalenvisserij in categorie A geplaatst worden. Dit zijn activiteiten die onder voorwaarden vrijgesteld zijn van vergunningsplicht en waarvan de gevolgen voor de Waddenzee goed zijn te overzien. Dit zou lange termijn perspectief bieden voor de garnalenvissers.

Belang van visserij

De vissers zijn de oudste gebruikers van de Waddenzee. Generatie op generatie leveren vissers een gezond en vers product. De FNP wil niet dat er in de toekomst uitsluitend kweekvis op het bord terecht komt. Kweekvis is vaak niet van goede kwaliteit en kweekvis leeft onder erbarmelijke omstandigheden. Daarnaast zijn er voor één visser op zee, zeven mensen afhankelijk op land. Denk bijvoorbeeld aan alle mensen die werkzaam zijn op de visafslag. De visserij is voor de waddenprovincies en de gemeenschappen die er leven van essentieel economisch belang.

Tijd voor actie

De FNP Noardeast-Fryslân stelt deze week mondelinge vragen aan het college van de gemeente. Daarnaast roept de partij de minister op om de garnalenvisserij onder het bestaand gebruik (categorie A) te laten vallen. De vragen die de FNP stelt zijn:

  • Kan het college aangeven wat voor actie er de afgelopen tijd is ondernomen om op te komen voor onze garnalenvissers?
  • Wat kan de gemeente nog meer doen voor de vissers in samenwerking met de waddenzeeprovincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen?
  • De vissers zijn de oudste gebruikers van de Waddenzee. Daarom zou de visserij onder bestaand gebruik (categorie A) moeten vallen. Kan het college aangeven aangeven wat zij hiervan vindt?
Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?