LEEUWARDEN – Over krap 2 maanden worden de verkiezingen gehouden voor de Provinciale Staten en Wetterskip Fryslân. De AWP voor Water, Klimaat en Natuur is een bekende partij bij de waterschappen, maar voor Friesland nieuw. We doen hier voor het eerst mee met beide verkiezingen.
Het gaat lang niet goed met Nederland. De klimaatdoelen worden niet gehaald, de stikstofuitstoot moet omlaag, de waterkwaliteit wordt maar niet beter en de biodiversiteit holt achteruit. Veranderingen zijn nodig en de AWP ziet oplossingen. Daarmee werken we aan een veilige toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.
Frans de Graaf (Nieuwehorne), lijsttrekker voor de Provinciale Staten “Wij willen dat Friesland zich actief voorbereidt op de effecten van klimaatverandering. De tijd van praten is voorbij. Dit is het moment om ervoor te kiezen om echt wat te doen.”
Voor de Provinciale Staten hebben we 3 speerpunten. We willen …
⦁ starten met de transities die nodig zijn vanwege de klimaatverandering en de achteruit hollende biodiversiteit;
⦁ voor een leefbaar platteland “mobiliteit als een service” uitrollen in aanvulling op het openbaar vervoer;
⦁ duurzame energie met thuisbatterijen, waterstof, warmte uit water en groen gas uit rioolwater stimuleren.
Om oplossingen te bieden voor de onvermijdelijke gevolgen van klimaatverandering doen we mee met de verkiezingen van zowel het waterschap als de provincie. Dit zijn namelijk dé overheidslagen die vanuit hun verantwoordelijkheid echt verschil kunnen maken met klimaatmaatregelen. Beide verkiezingen worden gehouden op 15 maart 2023.
Peter Vonk (Workum), lijsttrekker voor Wetterskip Fryslân: “We gaan in het kader van de klimaatadaptatie de waterpeilen in de sloot verhogen. We weten dat de waterkwaliteit niet goed is. Waarom zouden we dan de teelt van bijvoorbeeld riet niet bevorderen? Het kan goed tegen natte omstandigheden, het zuivert water en wordt als bouwmateriaal gebruikt, waardoor we CO2 vastleggen. Het mes snijdt zo aan meerdere kanten.”
Voor het Wetterskip hebben we ook 3 speerpunten. We willen …
⦁ wateroverlast en watertekorten verminderen door watersystemen robuuster te maken;
⦁ de rioolwaterzuiveringen verbeteren, zodat ze ook medicijnresten en microplastics uit het afvalwater zuiveren;
⦁ zorgen voor een hoger (grond)waterpeil in veengebieden voor funderingen en natuur.
Leefbaar Platteland
Sociale samenhang is belangrijk voor het functioneren van het leef- en woonklimaat in de dorpen, de steden en op het platteland. Wij dragen transitieprojecten voor water, klimaat en natuur een warm hart toe als die ook de sociale samenhang versterken. Hierdoor doen we de transitie samen en met behoud van de eigenheid van het gebied.