Het was een bewust gekozen niet-alledaagse bestemming. Soms hadden de zes leerlingen van het Lauwers College het idee dat ze de enige toeristen in Minsk waren. Afbreuk aan het verblijf deed het geenszins. Integendeel. ,,Het was allemaal zeer interessant.”
Met een brede glimlach blikken ze terug op de reis. Hilda, Jelle, Tristan, Louise, Marieke en Frederika – allen leerlingen van 4-vwo – beleefden begin deze maand vijf prachtige dagen in Wit-Rusland. Samen met hun begeleiders Willie Donker, Dick Boersma en Maurijn Slagter snoven ze volop aan de cultuur en gebruiken van ‘de grote onbekende’, zoals Belarus ook wel wordt genoemd.
De behoorlijke verschillen op talrijke vlakken tussen Nederland en Wit-Rusland was voor het Lauwers College aanleiding om de trip naar de Oost-Europese republiek te organiseren. De school wil in toenemende mate leerlingen de gelegenheid bieden zich internationaal te oriënteren. ,,Dat wordt steeds belangrijker voor de ontwikkeling van de kinderen”, weet vwo-teamleider Donker.
Onder meer qua communicatie zijn internationale connecties heel wat waard, zo bleek tijdens de Belarus-trip. ,,Iedereen spreekt daar een taal waar je amper iets van begrijpt”, vertellen de LC’ers over het Wit-Russisch. ,,Gelukkig was Oleg, de gids, er.” Oleg – met hem werd Engels gesproken – was de gehele periode van vijf dagen bij de groep uit Buitenpost. ,,Zonder hem hadden we het niet gered”, klinkt het complimenteus over de steun van de gids.
In Minsk bezocht de negenkoppige Friese delegatie tal van bezienswaardigheden. Het intensieve programma voerde hen onder andere langs de Staatsuniversiteit, diverse musea, het presidentiële paleis en een villawijk. De circa 1,8 miljoen inwoners tellende hoofdstad met haar brede boulevards is heel erg schoon, viel de scholieren op. ,,Van een grote verkeersdrukte is geen sprake. Het is er rustig in de straten.”
Proper was het zeker ook in het hotel waar de LC-delegatie verbleef. Het gezelschap had er een prima onderdak met een uitstekende verzorging. ,,Het was apart eten, maar wel lekker”, aldus een van de scholieren over de gerechten die op tafel werden gezet. Over de hoeveelheid was er geen klagen. De buikjes konden behoorlijk worden gerond. ,,Het was wel heel veel…”
Een tweetal dagen buiten Minsk, waarop een UNESCO-kasteel en de feestelijkheden rond de Wit-Russische bevrijdingsdag op 9 mei werden bezocht, gaf een beeld van het grote contrast tussen de ‘moderne stad’ en de zeer dunbevolkte periferie. ,,Het platteland zag er heel armoedig uit.” Slecht onderhouden houten huizen, verfrommelde tuinen, oude Lada’s en mensen met een gelaten houding; het waren impressies die behoorlijk indruk maakten.
Met de lyceumtak van de Staatsuniversiteit van Belarus ondertekende stafdirecteur Boersma een samenwerkingsovereenkomst. Het is de bedoeling dat een groep Wit-Russische scholieren, die vol trots over hun school vertelden, een tegenbezoek aan Buitenpost gaat brengen. De tieners uit Minsk zouden het geweldig vinden om naar Friesland te reizen, zo kregen de LC-leerlingen van hun leeftijdsgenoten te horen. ,,Maar het is niet heel vanzelfsprekend.”Om naar een ander land te gaan, hebben de Wit-Russen een visum nodig. Veel inwoners van de voormalige Sovjet-Unie-republiek, waar de communistische grondbeginselen en symboliek nog hoog in het vaandel staan, komen amper tot niet in het buitenland. ,,Het is heel anders dan bij ons”, ervoer het Buitenposter gezelschap.
Los van de visumperikelen speelt ook de financiële situatie een rol bij de beperkingen om te kunnen reizen, denken de LC-scholieren. ,,De mensen zijn er best wel arm.” In dat opzicht voelden de LC-scholieren zich de koning te rijk. Met de roebels die ze op zak hadden, konden ze prima uit de voeten in de moderne winkels. ,,In de supermarkt is alles spotgoedkoop.” De ‘roebelluxe’ leidde bij sommigen onder meer tot talrijke souvenirs, als aandenken aan de uitermate boeiende en leerzame reis. ,,Het was een groot succes. Dit vergeet je niet zo snel.”
Foto-onderschrift: De leerlingen en begeleiders van het Lauwers College samen met Wit-Russische scholieren en hun rector voor de entree van het lyceum van de Staatsuniversiteit van Minsk.
© Foto: Lauwers College