Donderdag 13 april hebben de leerlingen van groep 7 van de beide basisscholen in Feanwâlden de herdenking van de Tweede Wereldoorlog slachtoffers uit Feanwâlden en Feanwâldsterwâl verzorgd.
Burgemeester Heldoorn sprak na het woord van welkom. Leerlingen van OBS dr Theun de Vriesskoalle en CBS de Frissel droegen een zelfgeschreven gedicht voor, legden een krans, noemden de namen van de slachtoffers, en zongen het Wilhelmus bij het oorlogsmonument aan de Spoarloane.
Na afloop van de herdenking zijn de leerlingen op school in gesprek gegaan met gastspreker de heer Van Vliet. De heer Van Vliet (geb. 1942) nam de leerlingen en burgemeester mee in zijn indrukwekkende levensverhaal en gaf de aanwezigen een duidelijke boodschap mee: beoordeel een bevolkingsgroep niet op wat een kleine groep doet.
Van Vliet vertelde hij hoe hij als hij als baby werd toevertrouwd aan de directeur van het bedrijf waar zijn vader werkte en na verraad in een crèche in Amsterdam terecht kwam waar hij uit weggesmokkeld werd om uiteindelijk als kleine jongen in gezin Van Vliet in Sneek te worden opgenomen. Pas op 11 jarige leeftijd ontdekte hij dat hij Joods was. Het zou tot zijn 50ste duren voordat Van Vliet zijn Joodse familiegeschiedenis zou uitzoeken. Sindsdien is hij trots op zijn achtergrond en deelt hij zijn verhaal op scholen. Zijn ontroerende verhaal heeft de leerlingen van Feanwâlden geraakt.
OBS dr Theun de Vriesskoalle en CBS de Frissel hebben jaren geleden het oorlogsmonument aan de Spoarloane geadopteerd. Beide scholen zorgen dat de namen van de slachtoffers en hun verhaal bekend blijven.