Depressie is de meest voorkomende mentale aandoening in Nederland. Uit de meest recente Gezondheidsmonitor blijkt dat 44% van de Nederlanders een matig of hoog risico heeft op een angststoornis of depressie. De monitor maakt ook de verschillen tussen de GGD-regio’s inzichtelijk. Zo is de kans om een angststoornis of depressie te ontwikkelen met 33,9% het laagst in GGD-regio Drenthe. Ook mensen in de GGD-regio’s Groningen (35,8%) en Friesland (38,6%) lopen aanzienlijk minder risico dan inwoners van andere regio’s in het land.
Praten eerste stap naar herstel
Ondanks dat in Nederland 800.000 mensen een depressie hebben, rust er nog steeds een taboe op het onderwerp. Zowel mensen met een depressie of depressieve gevoelens als dierbaren om hen heen vinden het lastig om dit onderwerp aan te kaarten. Hierdoor blijft depressie te vaak onbesproken. Dit is zonde want praten draagt bij veel mensen bij aan het herstel. Om het gesprek over depressie te starten voert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de campagne Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar. Bij deze campagne is er speciale aandacht voor de risicogroepen jongeren (13-18 jaar) en jonge vrouwen (18-35 jaar). Naast aandacht voor de campagne op radio en TV, biedt Heyhelpt.nl video’s en tips om het gesprek over depressie op gang te brengen. Zowel door mensen met een depressie als omstanders.
De 23-jarige Faraaz uit Hoorn kreeg in het verleden te maken met signalen van depressie. Er openlijk over praten heeft hem erg geholpen. Samen met een groep vrienden, die ieder hun eigen probleem hadden, zijn zij met elkaar in gesprek gegaan. Het verwerken van hun verhalen in muziek heeft daaraan bijgedragen. Inmiddels gaat het goed met Faraaz en helpt hij met Stichting Tweestrijd jongeren om over depressie en andere mentale aandoeningen te praten. Heb je zelf depressieve gevoelens of herken je deze bij iemand om je heen? Ga naar Heyhelpt.nl voor meer informatie over signalen van depressie en tips om hierover te praten.