Met het spelen van enkele scenes, lancering van de website en het in ontvangst nemen van cheque van hoofdsponsor Rabobank werd donderdag de kick-off gegeven van het Iepenloftspul ‘De Leste Floed’, een stuk over het afsluiten van de Lauwerszee en de gevolgen daarvan.
Afgesloten
Toen in 1969 de Lauwerszee werd afgesloten van de Waddenzee had dit dramatische gevolgen voor het gezin van Tsjerk Vogel, een rol van Dries Visser. Hij had er al jaren een boerenbedrijf samen met zijn vrouw Ditsen Vogel gespeeld door Esther Grijpstra. Al drie generaties ploeteren zij in het aanwinnen van land. Land dat in vervlogen jaren verloren was gegaan door een stormvloed. Tsjerk zou koste wat het kost het land terugwinnen, het belang van terugwinnen werd de beide zonen Arjen en Tunnis rollen van Ate Elmer Annema en Eelke Jansma soms met harde hand opgelegd. Dat de beide jongens daar anders over dachten zien we in loop van stuk als de beide jongens Arjen en Tunnis volwassen zijn; Wybe Kuipers en Botte Hijma vertolken dan de rollen van de volwassen jongens. Dit geeft grote spanning in het gezin en leidt tot een generatieconflict.
Generaties jong en oud
Door het spelen van verschillende leeftijden van de personage wordt het generatieverschil zichtbaar gemaakt. Naast de jonge en oude rol van Arjen en Tunnis is er ook een belangrijke rol weggelegd voor buurmeisje Anne, gespeeld door Tineke Kuipers, jong en Johanna van der Meij. Als thuis weer een onvermijdelijk generatieconflict zich voordoet kunnen de jongens schuilen bij Omke Gerlof een rol van Binne Reitsma. Naast deze zijn er nog zestien rollen die het stuk ‘De Leste Floed’ compleet maken.
Boek, script en regie
Schrijver van het boek ‘De Leste Floed’ Durk van der Ploeg kan zich aardig vinden in het script dat Baukje van Hijum heeft geschreven om als Iepenloftspul te worden opgevoerd, Durk ‘Het klopt aardig met het boek’ Om het script over te brengen op de spelers is er door regisseur Atsje Lettinga gekozen om de eerste weken iedereen het script te laten lezen, aanvullingen laten noteren en met zijn allen uitzoeken welke rol het beste past bij de spelers. Het resultaat hiervan werd tijdens de kick-off duidelijk in de scenes die werden gespeeld. ‘Iedereen heeft er enorm veel zijn in om de rol die ze spelen zo goed mogelijk naar voren te brengen’ aldus Atsje Lettinga. Ook de kinderen die meespelen worden door Atsje in het zonnetje gezet.
Hoofdsponsor
Om een goede productie neer te zetten is er geld nodig, stichting Iepenloftspul Brantgum is erin geslaagd om een hoofdsponsor aan te trekken en wel Rabobank Noordoost Fryslân, zij sponsoren het Iepenloftspul met 5000 euro.’ Namens Rabobank overhandigde Elly Venema-Osinga de cheque aan penningmeester Sytze van der Woude. ‘Een welkom bedrag’ aldus Maaike Bakker van het Iepenloftspul Brantgum.
Actueel
Doordat het in 2019 precies 50 jaar geleden is dat de Lauwerszee werd afgesloten is het stuk naast tijdloos ook actueel. Dit heeft er ook aan meegedragen dat het stuk werd uitgekozen om het op te voeren in Brantgum. Er zijn ook contacten met de provincie Groningen, om het Iepenloft ook bij hun onder de aandacht te brengen. Dit in het kader van 50 jaar Lauwersmeer en omdat het Lauwersmeer ook een groot deel in de provincie Groningen ligt.
Speeldata
Iepenloftspul ‘De Leste Floed’ wordt opgevoerd op: 13,14,15 juni en 20,21,22 juni 2019 op het Leechje van Brantgum aan de Ringweg.
Meer informatie is te vinden op www.iepenloftspulbrantgum.nl en de Facebookpagina, Iepenloftspul Brantgum.