NEDERLAND – Netbeheerder Liander ziet dat steeds meer huishoudens de geproduceerde zonnestroom niet altijd kunnen gebruiken in het elektriciteitsnet. In de eerste helft van 2023 gebeurde dat gemiddeld drie keer zo vaak als in de eerste helft van 2022. Als er in een laagspanningsnet – stroomnet op kringniveau – te veel zonnestroom in één keer getransporteerd moet worden, kunnen er spanningsproblemen ontstaan. voorkomen. De omvormers van de zonnepanelen schakelen dan automatisch uit om overspanning te voorkomen.
Spanningsproblemen komen tegenwoordig steeds vaker voor en veel huizen hebben zonnepanelen op hun dak. Vooral omdat het net op veel plaatsen niet eerder is aangelegd voor grootschalige en gelijktijdige opwekking van zonne-energie. Dankzij de succesvolle verduurzaming van Nederlandse huishoudens wordt tijdens piekuren op een zonnige dag meer zonnestroom geproduceerd dan het net aankan.
Steeds meer zonnepanelen
In het werkgebied van Liander (Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Gelderland en Boven-Zuid-Holland) is het aantal woningen en MKB-daken met zonnepanelen in de eerste helft van 2023 met 15% toegenomen. Inmiddels zijn op meer dan 870.000 daken.
|
De omvormer schakelt uit
Als de zonnepanelen veel meer elektriciteit opwekken dan het huishouden verbruikt, wordt deze ongebruikte elektriciteit teruggeleverd aan het net. Dit kan een overbelasting van het elektriciteitsnet veroorzaken. In dit geval sluit de omvormer de zonnepanelen tijdelijk af zodat de netbelasting niet te hoog wordt. In de eerste helft van 2023 ontving Liander ruim 3.400 meldingen van klanten die tijdelijk geen zonnestroom konden herstellen. Ruim drie keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
|
Als de omvormers niet uitschakelen bij overspanning, kan dit de apparatuur beschadigen of kortsluiting veroorzaken. Schorsing is altijd tijdelijk; de omvormer schakelt weer in als er geen gevaar meer is voor overspanning. In woningen met zonnepanelen is het uitschakelen van de omvormers lastig, want als de omvormer uit staat, vloeit de zonnestroom niet meer terug in het net en is het veelal onmogelijk om zelf opgewekte stroom te gebruiken.
Maak direct gebruik van de opgewekte stroom
Daarom geldt “voorkomen is beter dan genezen”, ook als de omvormers zijn uitgeschakeld. Het is zinvol om zonne-energie direct na de productie te gebruiken. Dit wordt nog belangrijker als het salderingssysteem in 2025 wordt uitgefaseerd. Zet daarom overdag – als de zon volop schijnt – apparaten aan die veel energie verbruiken, zoals een wasmachine, droger of vaatwasser. Of gebruik slimme apparaten. Ze kunnen worden geprogrammeerd om tijdens piekuren te draaien. Zo wordt de geproduceerde elektriciteit direct verbruikt, wordt de druk op het elektriciteitsnet verminderd en is de uitval van de zonnepanelen minder. Hierdoor halen huishoudens meer rendement uit hun panelen. win-win zou je kunnen zeggen. Netwerkbeheerders realiseren zich in de praktijk echter dat door de steeds verder overbelaste netwerken van buren en regio’s dit niet in alle situaties een adequate oplossing biedt. Voortdurende verbetering van netwerken in woonwijken in de toekomst vereist vijf keer de huidige capaciteit. Totdat netwerken de toekomst zijn, zal het gemeengoed worden dat zonne-energie niet kan worden teruggeleverd aan het net.
Historische renovatie
Voor een grootschalige opwaardering van onze laagspanningsnetten in steden, dorpen, wijken en voorsteden wordt de komende jaren een wijkaanpak ingezet. Netbeheerders breiden het laagspanningsnet uit in gebieden waar zij knelpunten zien of zien komen. Ten slotte zal elke derde straat moeten worden geopend om de roosters te kunnen printen. Dit zorgt voor opschudding in de buurt. Als er zoveel werk is in het laagspanningsnet, betekent dat automatisch dat niet alles tegelijk kan. Dit verhoogt de wachttijd voor bevestigingen of nieuwe aansluitingen. Dat betekent dat consumenten steeds vaker moeten wachten op een nieuwe aansluiting of goedkeuring voor het plaatsen van (extra) zonnepanelen, een warmtepomp of een laadpaal.
** tabellen van Liander