Als het gaat om aardgasvrij maken van woningen is voor veel mensen de vraag; Hoe doe je dat? Het platform de Nationale Duurzame Huizen Route biedt de unieke gelegenheid voor woningbezitters om zich daarop te oriënteren. Op 2 en 9 november stellen honderden huiseigenaren in Nederland hun duurzame woning open voor bezoek. Ook in Fryslân delen inwoners vol enthousiasme hun ervaringen. Zij vertellen wat zij aan hun woning hebben gedaan en helpen geïnteresseerden op weg met hun ervaring.
Ruim 1400 huiseigenaren uit het hele land hebben hun woning als voorbeeld aangemeld op het platform www.duurzamehuizenroute.nl. Bijna een kwart van de huizen is aardgasvrij. Anderen zijn energiezuinig, nul-op-de-meter of gebouwd met natuurlijke materialen. Op zaterdag 2 en 9 november zijn een groot aantal van deze huizen te bezoeken. De bewoners geven graag uitleg over wat zij in huis hebben gedaan. De ervaringen en duurzame toepassingen zijn uiteenlopend.
Friese voorbeelden
Zo hebben Thijs en Irma uit Steggerda hun nieuwbouwhuis grondig laten isoleren. De woning wordt verwarmd met behulp van een lucht/water warmtepomp, die energie ontvangt van zonnepanelen op het dak. Zodoende is de woning aardgasvrij en energieneutraal.
Volgens Wiebe van der Heide uit Fochteloo, die zijn jaren ’80 woning energiezuinig heeft gemaakt, levert duurzaam wonen niet alleen een besparing op. “Het draagt ook bij aan het comfort en woongenot, dat is ook wat waard!” Andries Idzerda uit Skingen deelt die ervaring. Hij heeft een oude schoolmeesterswoning verduurzaamd. “De winterkou trok door onze muren, dus isolerende maatregelen waren een must.”
Tips van huiseigenaren
“Isoleren, isoleren, isoleren”, luidt de boodschap van Thijs uit Steggerda. “Dat is het belangrijkste, voordat je investeert in installaties.” Siebe Bosch uit Heerenveen vult aan: “Als je gaat renoveren of verbouwen, pak het direct goed aan en kies voor duurzame en aardgasvrije toepassingen.”
De tip van Andries luidt: “Ga op bezoek bij een woning via de Duurzame Huizen Route en vraag de bewoners de oren van de kop. Elk stapje dat je zet is waardevol, dus ga vooral aan de slag in je eigen woning en leer van anderen. Goede leermeesters zijn goud waard. Daarnaast schrikken de kosten veel mensen af, maar mijn ervaring is dat er meer subsidies en regelingen zijn dan je denkt.”
Het bezoeken van een woning
Geïnteresseerden die op zaterdag 2 en 9 november een woning willen bezoeken kunnen kiezen uit een grote variatie aan woningtypen en duurzame toepassingen. Ook in provincie Fryslân zijn veel woningen te bezoeken. Inschrijven voor een bezoek is een vereiste. Kijk op www.duurzamehuizenroute.nl/fryslan.