Hotel Holwerd een haalbaar project, maar er moet nog wel wat gebeuren! Deze woorden klonken woensdagavond in MFA De Ynset in Holwerd Hier werd door de werkgroep Holwerd aan Zee uitleg gegeven over de vorderingen van het project Hotel Holwerd. De aanwezigen luisterden naar de woorden van Marco Verbeek voorzitter van de werkgroep Holwerd aan Zee. In de tussentijd werden de aanwezigen in vogel vlucht meegenomen naar toen, nu en toekomst van Hotel Holwerd.
Krimp
Holwerd stond begin de eeuwwisseling bekend als krimpdorp, daar kwam 10 jaar later verbetering in toen de dorpsreünie werd georganiseerd en in het vervolg hierna een gezamenlijk dorpsfeest, wat voorheen niet denkbaar was. Het dorp begon meer te floreren met de opening van een gezondheidscentrum en in 2014 MFA De Ynset. Om nog verder van het ‘slechte’ imago af te komen werd er in de omgeving gekeken naar andere soortgelijke dorpen, in Noord Duitsland kwam men terecht bij de kustplaatsen, deze hadden veel gemeen met Holwerd. Deze kustplaatsen hadden alleen een wezenlijk verschil er kwamen op jaarbasis 800.000 toeristen de omgeving bezoeken. En van leegstand hadden zij ook geen last. Enkele enthousiastelingen zagen hier in wel in voor Holwerd. Zo werd op een gegeven moment Holwerd aan Zee geboren. wat na onderzoek en haalbaarheids rapporten 100 procent werd gedragen door dorp en politiek. Holwerd (aan Zee) maakt onderdeel uit van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Vanuit Holwerd aan Zee werden verschillende projecten bedacht, Een daarvan is Hotel Holwerd. Want uit de MKBA is gebleken dat er in de regio Noordoost Fryslân een tekort aan bedden is voor recreatie en toerisme..
Start één project
Onderdeel van Holwerd aan Zee is dus Hotel Holwerd, het realiseren van recreatie voorzieningen in de oude karakteristieke dorpskern van Holwerd. Dit om de te grote toestroom van toeristen richting Ameland op te vangen en hen hier de beleving te geven van de Waddenkust. Het klaarmaken van de oude woningen voor recreatie is een moeilijk project, In 2018 hoopt men tocht een aantal woningen gerestaureerd te hebben en herbestemt. Het mooie van Hotel Holwerd wordt de samenhang tussen de vaste bewoners van Holwerd en de gasten die in Holwerd verblijven, ‘Dit geeft een heel andere beleving van vakantie vieren’ volgens Marco Verbeek. Om de gasten te ontvangen wordt er gedacht aan een Lobby in een van de oude gebouwen van Holwerd, hier kunnen de gasten, in en uitchecken en informatie verkrijgen van de omgeving. Om dit idee te lanceren en up to date te houden worden er promofilms gemaakt, die gebuikt kunnen worden in de aanloop naar Culturele Hoofdstad 2018 en richting de Duitse markt, forums en de sociale media.
Dynamische ontwikkeling
Om Hotel Holwerd van de grond te krijgen, wordt er een beroep gedaan op de lokale bevolking, overheden en subsidies. Uit een Quickscan doet blijken dat het project haalbaar is, mits er subsidie en ontwikkeling van vastgoed wordt verstreken. Op een gegeven moment moet het een rendement van 5 procent opleveren op jaarbasis. ‘Dat is meer als op een bankrekening’. Moet volgens de werkgroep haalbaar zijn door dat Ameland een 6000 bedden te kort komt in de piekmomenten, er is hier minimale concurrentie en het is een concept wat zich onderscheid van andere ‘vakantieparken’. Volgens Marco Verbeek.
Lokale eigenaren
Om de gedachte goed van Hotel Holwerd te behouden worden de woningen die ter recreatie worden aangeboden in lokaal bezit of ‘oud lokaal’. De inwoners kunnen zelf investeren bij de aankoop ondersteund met subsidie. Om Holwerd aantrekkelijk te maken voor Hotel Holwerd en vervolgens ook Holwerd aan Zee, moet er gezorgd worden voor beleving, enkele voorbeelden van de beleving zijn, Het cultureel bordjesroute, het Wadden informatiecentrum, Sense of Place 2018, zwemmen in pingo’s en het project Buiten naar Holwerd, (buitendijkse excursies). Op een gegeven moment wordt Ecologie, Economie. Rond 2025 hoopt Unesco, Holwerd aan Zee als trekpleister te mogen begroeten, met beleef de maritieme sfeer ‘Wandelen over de Boulevard in Holwerd’
Sense of place 2018
Cultuur en natuur is altijd al een trekker voor verschillende toeristen die het waddengebied bezoeken. Om dit nog meer de nadruk te geven is Holwerd aan Zee in de Sense of Place 2018 werkgroep gestapt. Dit programma wordt geleid door oprichter Oerol, Joop Mulder, Deze probeert langs de waddenkust ‘Oerol langs de kust’ te creëren, In de omgeving van Holwerd wordt een ‘Dijk van een Wijf’ neergezet. Deze meer dan 100 meter lange op de zeekering opgeworpen bult grond krijgt het model van een liggende vrouw.
Voortgang
Dit alles zijn redenen genoeg om met Hotel Holwerd verder te gaan. Op dit moment wordt er nog gewerkt aan verder planontwikkeling, juridische vorm, worden marktpartijen benaderd, hoe komt het er organisatorisch uit te zien, gesprekken tussen projectontwikkelaar en werkgroepen. De aanwezigen hadden in de vragenronde ook nog enkele tips voor Hotel Holwerd, zo wordt geopperd om snel internet via glasvezel aan teleggen, Het meteen laten wijzigen van de plaatsnaam Holwerd naar Holwerd aan Zee. Blijf bij de basis; een gast wil; goed eten, shoppen, wifi en strand. Daarnaast moet Holwerd ook al buitendijkse watersport activiteiten aanbieden. Sjoerd de Hoop van Gasten Gilde NO Fryslân vraagt of Hotel Holwerd ook een hogere bezetting van 40 procent gaat verwerven, gaat Hotel Holwerd bijvoorbeeld aan seizoen verlening werken. Om zo de bezettingsgraad omhoog te halen. Volgens Marco Verbeek komen niet alle 6000 bedden in Holwerd te staan maar wordt het uitgespreid over de regio. In Dongeradeel zijn nu al rond de 2000 bedden beschikbaar. ‘Als Holwerd al een 500 slaapplaatsen kan realiseren is dat heel mooi’. ‘Maar eerst gaan wij voorzichtig inzetten op een 10 per jaar, zodat je geen overcapaciteit krijgt’ Het aantal slaapplaatsen hangt nauw samen met de te organiseren activiteiten. Dit begint komende vrijdag 16 oktober al met de Nachtkuier Holwerd
Waddenvereniging
Komend weekend viert de Waddenvereniging zijn 50 jarig bestaan. 200 gasten zullen deelnemen aan een symposium dat deels in Holwerd wordt georganiseerd. Onderdeel van het symposium is een mini symposium Hotel Holwerd, waarin de uitgewerkte plannen voor Hotel Holwerd worden gepresenteerd. Daarnaast worden de gasten getrakteerd op een kunstzinnige nachtkuier/wandeling van 7.5 KM waar men de contouren van het buffermeer en een reis terug in de tijd naar een 17de eeuws Holwerd aan Zee. Toen Holwerd nog een florerend handelsdorp was. De ambitie is dat alle 200 gasten van de Waddenvereniging blijven slapen in Holwerd. Voor Holwerd aan Zee een mooie kans om het project Hotel Holwerd in de etalage te zetten en voor het dorp de gelegenheid om te laten zien hoe gastvrij het dorp is. De 200 gasten overnachten namelijk grotendeels bij de Holwerters thuis. De symposium wordt afgesloten met Holwerd culinair, ook weer een project onder de vlag van Holwerd aan Zee.
Holwerd timmert aardig aan de weg, zijn dit de eerst timmer pogingen om Hotel Holwerd en in het vooruitzicht daarvan Holwerd aan Zee tot stand te brengen?