Door een toenemende vraag heeft Home-Start weer nieuwe enthousiaste vrijwilligers nodig voor het begeleiding van jonge gezinnen. Home-Start biedt opvoedingsondersteuning, vriendschap en praktische hulp aan gezinnen die tijdelijk een steuntje in de rug nodig hebben. Home-Start wordt aangeboden door Humanitas in de gemeenten Dongeradeel, Dantumadiel, Achtkarspelen, Kollumerland en Tytsjerksteradiel. In maart kreeg Home-Start internationale erkenning door een Europees platform van experts als ‘best practice’ programma.
Het programma is beoordeeld op effectiviteit, overdraagbaarheid en impact. Hiermee heeft Noordoost Friesland een mooi programma in huis gehaald, welke ook in 2015 voortgezet kan worden. Anderhalf jaar na de start blijkt er in Noordoost Friesland steeds meer vraag te zijn naar deze vorm van ondersteuning. Om alle gezinnen goed te kunnen begeleiden zet Home-Start getrainde vrijwilligers in. Vraag en aanbod worden zorgvuldig op elkaar afgestemd, want één van de succesfactoren van Home-Start is de persoonlijke een laagdrempelige benadering. Een vrijwilliger komt wekelijks bij de ouder(s) thuis en draait mee in het ritme van het gezin. De ouder bepaalt zelf waar ze hulp bij nodig heeft. Soms ontbreekt het sociale vangnet of staat een ouder alleen voor de opvoeding van de kinderen. Een ervaren opvoeder weet als geen ander hoe lastig het opvoeden van jonge kinderen kan zijn. Veel ouders hebben vooral behoefte aan een luisterend oor, hulp bij het opvoeden en praktische ondersteuning. Er wordt ingezet op positieve bekrachtiging en het vergroten van het sociale vangnet. Home-Start probeert met deze aanpak te voorkomen dat alledaagse problemen uitgroeien tot ernstige problemen. Kinderen opvoeden tot stabiele volwassenen is een hele uitdaging. Vrijwilligers zijn ervaren opvoeders. Zij hebben tijd en de rust om een gezin te begeleiden vanuit een grote sociale betrokkenheid. Vrijwilligers zijn het ‘goud’ van de organisatie. Zij bepalen voor een groot deel de kwaliteit van de geboden hulp. Daarom investeert Home-Start ook veel in haar vrijwilligers en worden ze goed voorbereid op hun rol in het gezin. De coördinator komt bij de gezinnen en vrijwilligers thuis voor een kennismakingsgesprek. Hierna wordt gekeken of de aanvraag passend is binnen het Home-Start programma.
Na inschrijving volgen alle vrijwilligers een basistraining van vijf ochtenden. Tijdens de cursus komen de werkwijze en uitgangspunten van Home-Start aan bod en worden vaardigheden voor een goede communicatie geoefend. Vrijwilligers krijgen inzicht in situaties waarin gezinnen terecht kunnen komen en oefenen met praktijk situaties. Ze leren hun eigen kwaliteiten in te zetten wanneer ze een gezin gaan begeleiden. De begeleiding van het gezin is wekelijks, voor een periode van een half jaar tot een jaar. Ervaring en achtergrond van vrijwilligers zijn heel divers, net als de hulpvraag van ouders. Home-Start zorgt voor een zorgvuldige match tussen gezin en vrijwilliger en ondersteund de begeleiding van begin tot eind. Lijkt het u leuk om vrijwilliger te worden of heeft u behoefte aan een steuntje in de rug? Informatie vindt u op de website: www.home-start.nl. of kunt u opvragen bij de coördinator Els Spaanstra: home-start.nof@humanitas.nl. / 06 35113852.