De realisatie van Holwerd aan Zee is een stap dichterbij gekomen door een bijdrage van 15 miljoen euro. De jeugdsoos in Feanwâlden moet nog even wachten op een bijdrage van de gemeente Dantumadiel. Intussen wordt in die gemeente wel volop aan burgerparticipatie gewerkt via Sko ris oan! en DOM 2.0., zo bleek in de Weekend Nieuwsshow van 2 februari.
Het doorsteken van de dijk bij Holwerd is “een grote stap dichterbij gekomen” nu de Postcode Loterij 15 miljoen euro heeft toegekend aan projectpartner Vogelbescherming Nederland. Dat zegt Marco Verbeek van Holwerd aan Zee. “Dit is een belangrijke bijdrage aan de eerste fase van het plan”. ‘Sko ris oan!’ onder die titel zijn de burgemeester en wethouders van Dantumadiel op pad om de inwoners en organisaties van alle dorpen te ontmoeten. Wethouder Gerben Wiersma schoof aan in de studio om over de ‘Dorpenronde’ in De Falom en Broeksterwâld te vertellen: “Wij willen weten wat er in de dorpen leeft en regelmatig in gesprek gaan“.
Na het succesvolle project Dorps Ontwikkelingsmaatschappij (DOM) in Dongeradeel, is op woensdag 30 januari het startsein gegeven voor DOM 2.0. Sjoerd Hoekstra gaf uitleg over dit vervolgproject waarbij dorpsbewoners van 21 dorpen in samenwerking met de overheid plannen kunnen maken voor de ontwikkeling van hun dorp. Een plek voor ontmoeting en nieuwe levensloopbestendige woningen met toegang tot zorg. Dat zijn belangrijke elementen in de plannen voor ‘Nije State’, de nieuwe voorziening voor wonen, welzijn en zorg in Ternaard. Projectleider Jan Kleine van Bureau Pau lichte de status van de plannen op het terrein van De Spiker toe.
‘Ondernemer van de week’ Gerhard Jullens van De Trochreed in Readtsjerk is na een lastige start intussen alweer 20 jaar de eigenaar van het restaurant. Ook toneelvereniging ‘Nocht en Wille’ uit Blija viert een jubileum, ze bestaan 75 jaar. Binne Reitsma lichte een tipje van de sluier op over de bijzondere jubileumvoorstelling. Vanaf volgende week noemen de medewerkers van het Klantencontactcentrum (KCC) van de gemeente Dantumadiel hun voornaam. Er waren klachten over de ‘anonieme ambtenaren’ en Sociaal Links Dantumadiel stelde daar vragen over in de gemeenteraad. Raadslid Johan Wijbenga vertelde over de achtergrond (boze telefoontjes) en het vervolg, een verandering in de werkwijze en registratie.
Fractievoorzitter Ferry van der Ploeg van FNP Dantumadiel melde dat er nog geen groen licht is voor de jeugdsoos in Feanwâlden: ”de benodigde gemeentelijke bijdrage van 83.000 euro was niet in de begroting opgenomen.” De mogelijke financiering wordt nu bekeken. Van der Ploeg verwacht een positief besluit. Groenteman Klaas van der Meer uit Damwâld schenkt cadeaubonnen voor de prijsvraag van de week. Daarnaast vertelde hij dat behalve in citrusvruchten ook in onder andere rode paprika en broccoli veel vitamine C zit. Handig in deze griepperiode.
Verslaggever IJde Prins peilde de meningen over het strooibeleid in Dantumadiel en Noardeast-Fryslân. Wethouder Kees Wielstra van Dantumadiel lichte toe waarom de gemeente zich vooral richt op doorgaande wegen en wat de gemeente doet om inwoners en organisaties te helpen bij gladheidsbestrijding. De kersverse streekdichter Jankobus Seunenga droeg zijn eerste gedicht live voor in de studio. Hij voelt zich vereerd met zijn tweejarige aanstelling als streekdichter, waarbij hij vier keer per jaar een gedicht zal schrijven.
Theo Mulder filosofeerde in zijn column ‘Toer de Poep’ over een duurzamere wereld door bijvoorbeeld het hergebruik van menselijke uitwerpselen. Daar worden nu al restanten van verwerkt in asfalt. Het is maar dat u het weet als u over de snelweg rijdt.