HOLWERT/LEEUWARDEN – Het burgerinitiatief om het dorp Holwert weer te verbinden met de Waddenzee gaat niet door. De stuurgroep Holwerd-aan-Zee heeft dit woensdag bekendgemaakt. De stuurgroep heeft het plan voor een zoute getijdemeer bij Holwerd-aan-Zee de afgelopen maanden grondig laten onderzoeken door verschillende gespecialiseerde bureaus. Hierbij is gekeken naar de financiële onderbouwing van het plan en naar de kosten van beheer en onderhoud. Op basis van de resultaten van die onderzoeken ziet de stuurgroep geen mogelijkheid om de ‘natuurlijke variant’ van het plan Holwerd-aan-Zee uit te voeren.
Tekst loopt door onder de video
Uit de onderzoeken blijkt dat in de begroting van Holwerd-aan-Zee een gat van tientallen miljoenen euro’s zit. De kosten van het project worden geschat op 100 miljoen en dat is veel meer dan op dit moment is toegezegd. Rijkswaterstaat heeft de stuurgroep erop gewezen dat voor de uitvoering van het plan veel baggerwerk nodig is. De vergunningverlening voor Holwerd aan Zee is problematisch. Dat geldt in principe altijd voor grootschalig ingrijpen in Europees beschermde natuurgebieden.
De kern van het plan was het doorsteken van de zeedijk bij Holwert, zodat het zoute water uit de Waddenzee weer aan het dorp kan toelopen. Dit zou Holwert veel aantrekkelijker moeten maken voor verblijfsrecreatie. De initiatiefnemers van het plan streefden oorspronkelijk naar een open vaarverbinding van Waddenzee naar Holwert. Het dorp zou dan ook een boulevard aan het water kunnen krijgen. Toen duidelijk werd dat deze variant lastig uitvoerbaar was, werd het plan afgeschaald tot een natuurlijke variant.
Provinciale Staten besloten eerder dit jaar geen geld te reserveren voor beheer en onderhoud van Holwerd-aan-Zee. Marco Verbeek uit Holwert, één van de initiatiefnemers van het project, zei toen: “Dat is wel een teleurstelling, maar Holwerd-aan-Zee komt er gewoon.” Verbeek wees toen op grote belangstelling bij ondernemers om in het dorp te investeren. “De baten van Holwerd-aan-Zee zijn volgens ons duidelijk hoger dan de kosten”, zei Verbeek toen.
De stichting Holwerd-aan-Zee verklaart dat ze nu een binnendijkse meer zullen aanleggen. Een zoetwatermeer kan ook bijdragen aan natuurontwikkeling en de aantrekkelijkheid van het dorp voor toerisme en recreatie. Bovendien is een zoetwatermeer ook goed voor de beschikbaarheid van voldoende water voor de landbouw in de streek. De stichting zal het dorp Holwert woensdagavond informeren over de stand van zaken en over de intentie om binnen de zeedijk door te gaan met de gebiedsontwikkeling.
Een groep van vijf investeerders staat volgens het stichtingsbestuur klaar om 40 miljoen in het dorp te investeren in onder andere verblijfsrecreatie. De stichting gaat ervan uit dat het beloofde geld van de Regiodeal Noordoost-Fryslân ook in de nieuwe opzet beschikbaar is voor de binnendijkse variant van Holwerd-aan-Zee. De realisatie van de binnendijkse maar moet niet nog eens elf jaar duren. De stichting is al in gesprek met mogelijke uitvoerders over ‘de kortste route naar vergunningsverlening en realisatie’.
De stuurgroep Holwert-aan-Zee en de projectgroep zullen na afloop van de lopende zaken worden opgeheven, zo laat een woordvoerder van de Provinsje Fryslân weten.