Hoe zorg jij voor je nabestaanden? · Foto('s): Pexels
  Pexels
RECLAME

Hoe zorg jij voor je nabestaanden?

maandag 17 juli 2023

LEEUWARDEN – Je overlijden. Het is niet iets waar je graag bij stil staat en dat is logisch. Het geeft namelijk aan dat je op een dag niet meer leeft en alles om je heen zou moeten missen. Daarover nadenken is niet leuk en kan je zelfs beangstigen. Troost je, want je bent zeker de enige niet die daar op die manier tegenover staat. Toch is de dood onvermijdelijk en is het veel beter om je nabestaanden te ontzorgen als het zo ver is. Bijvoorbeeld door middel van een uitvaart verzekering en door je wensen kenbaar te maken.

Wat dekt de uitvaartverzekering?

De uitvaartverzekering dekt, zoals de naam al zegt, de kosten voor de uitvaart. Een uitvaart is meer dan alleen de crematie of begrafenis en de afscheidsdienst. Bij de uitvaart komen ook de kaarten, het rouwvervoer, de opbaring bij een rouwcentrum, de kosten voor de kist en eventueel de bloemen of andere aankleding kijken. Ieder aspect kost natuurlijk geld. Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland nu tussen de € 7.000 en € 11.500 euro, afhankelijk van de gemeente. Een crematie is vaak iets goedkoper dan een begrafenis, omdat het graf uiteraard ook nog betaald moet worden. Een uitvaartverzekering kan, als het verzekeringsbedrag hoog genoeg is, deze kosten allemaal dekken.

Sluit vroeg een uitvaartverzekering af

In Nederland wordt er weinig gesproken over de uitvaart, vooral onder jonge mensen is dat het geval. En dat terwijl het toch aan te raden is om al op jonge leeftijd een uitvaartverzekering af te sluiten. De reden is simpel; verzekeraars gaan ervan uit dat als je jong bent nog een heel lang leven voor je hebt. De premie is daardoor vrij laag. Ongemerkt bouw je een aanzienlijk bedrag op waarmee je je nabestaanden ontzorgt. Dit bedrag kan ervoor zorgen dat je een mooi, passend afscheid kan creëren voor je nabestaanden. Een goed afscheid helpt in de rouwperiode.

Ontzorg nabestaanden

Met een uitvaartverzekering ontzorg je je nabestaanden voor een groot deel, want de kosten voor je uitvaart zijn hiermee gedekt. Je kan nog meer doen voor je nabestaanden om de uitvaart goed te laten verlopen. Zo kun je alvast laten weten welke muziek je gedraaid zou willen hebben. Of je na afloop een borrel met bittergarnituur wil serveren, worden het luxe broodjes of juist traditionele hotelcake met koffie, thee en een glaasje fris. Door deze dingen alvast in grote lijnen op papier te zetten, geeft veel rust voor degene die straks alles voor je moet regelen.

Hulp bij uitvaartregeling

Wanneer een geliefde overlijdt, dan komen daar heel wat emoties bij kijken. De shock en het verdriet van het overlijden, zorgt ervoor dat je niet altijd alles helder op een rijtje hebt. Als nabestaande moet je heel veel regelen en komen er allemaal vragen op je af die je op zakelijke wijze zou moeten behandelen – en niet alleen voor de uitvaart. Dat is heel moeilijk. Daarom heeft de Rijksoverheid een vragenlijst samengesteld waarbij je stapje voor stapje kan invullen wat en voor wie je iets moet regelen. Hierdoor sta je als nabestaande wat sterker in je schoenen. Zorg dat je nabestaanden weten bij welke instanties ze terecht moeten voor bijvoorbeeld je uitvaartverzekering, maar ook voor het aangeven van het overlijden en het opzeggen van – we noemen maar een dwarsstraat – het energiecontract.

Belangrijke papieren bij de hand

Je wensenlijstje, verzekeringspapieren en dergelijke leg je uiteraard op een gemakkelijke plek neer. Maak kenbaar aan je nabestaanden waar zij de polis voor de uitvaartverzekering samen met andere belangrijke papieren en contracten kunnen vinden. Het is aan te raden deze papieren te printen en in een map te stoppen. Dat is vaak sneller te pakken dan wanneer je alles in een beveiligde computer hebt opgeslagen.

Testament en erfenis

Als laatste is het goed om duidelijk te maken wat je wil wat er met je spulletjes, huis en dergelijke gebeurt. Je kan een testament laten opstellen bij een notaris waarin je alles kan beschrijven en vastleggen. Wees gerust; je kan dit altijd aanpassen gedurende je leven. Dat geldt ook voor de wensen van je uitvaart. Hou in je achterhoofd dat je dit allemaal vastlegt om voor je nabestaanden te zorgen. Dat doe je immers ook door een erfenis na te laten. Maak duidelijk voor iedereen wat je wil. Maar praat er ook over tijdens het leven. Dat zorgt er namelijk voor dat je nabestaanden in de tijd van rouw en shock alles veel gemakkelijker voor je kunnen regelen, mede dankzij een goede uitvaart verzekering.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?