Hoe zit het met de populariteit van contactlenzen?  · Foto('s): Pexels
  Pexels
RECLAME

Hoe zit het met de populariteit van contactlenzen? 

woensdag 02 februari 2022

LEEUWARDEN – Veel mensen hebben een bril nodig om goed te kunnen zien. Tegenwoordig maakt een bril zelfs onderdeel uit van je outfit. Dit is niet altijd zo geweest, want een bril dragen werd lange tijd als een last ervaren. Vandaar dat contactlenzen in de jaren ’80 en ’90 erg populair werden en men liever op deze manier hun zicht corrigeerden.

We worden allemaal een dagje ouder en helaas gaat ook ons zicht met de leeftijd vaak achteruit. Maar zijn lenzen nu eigenlijk nog wel “in” of kunnen we toch beter voor een bril kiezen?

Veel verschillende soorten contactlenzen op de markt

In de afgelopen jaren zijn er veel soorten contactlenzen op de markt gekomen. Ieder oog is weer anders en daarom zijn er verschillende lenzen die geschikt zijn voor verschillende oogtypes. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die veel last hebben van droge en geïrriteerde ogen. Een “normale” contactlens zit dan niet zo lekker, dus zijn er speciale contactlenzen bedoeld voor dit type ogen. Ook bestaat er speciaal lenzenvloeistof, bedoeld voor droge ogen.

Draag jij contactlenzen, maar zijn je ogen daar toch niet helemaal tevreden mee? Dan kan het lonen om naar een contactlensspecialist te gaan. Hij of zij kan je van gedegen advies voorzien en is op de hoogte van de nieuwste leessoorten op de markt. Laat je ogen jaarlijks controleren door de specialist om te kijken of je nog de juiste lenzen hebt die bij je ogen passen. Op de lange termijn is het namelijk slecht om met verkeerde lenzen te lopen, want je kunt je ogen daarmee beschadigen. 

Nederlanders lopen achter met daglenzen

Daglenzen zijn de beste oplossing voor mensen die gemak belangrijk vinden. Onderhouden is namelijk niet nodig bij daglenzen, want je gooit ze na een dag dragen weer weg. Toch wordt er in Nederland vaker voor maandlenzen gekozen. Sterker nog, vergeleken met de rest van de wereld kiezen Nederlanders veel vaker maandlenzen dan daglenzen. In Nederland draagt slechts 10% van de lenzendragers daglenzen, terwijl het percentage wereldwijd gemiddeld bijna 50% is. Engeland en Scandinavië spannen de kroon: hier draagt meer dan 50% daglenzen.

Bril: praktisch en modieus?

Zowel brillen als contactlenzen kennen beide hun voor- en nadelen. Het weer in Nederland is voor veel brildragers niet prettig, want door regen en de plotselinge verandering van kou en warmte zorgen voor een slecht zicht. Draag je lenzen, dan heb je geen last van een beslagen bril en een verminderd zicht. Maar lenzen zijn weer niet zo fijn voor sommige mensen die last van hooikoorts hebben, omdat het de ogen extra kan irriteren. Dit geldt echter weer niet voor iedereen, want er zijn ook mensen die juist baat hebben bij lenzen dragen terwijl ze hooikoorts hebben. Lenzen bieden dan een soort beschermlaag waardoor pollen de ogen niet kunnen bereiken. De meesten zullen kiezen voor een combinatie tussen een bril en lenzen. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens het sporten lenzen in doen, maar kun je op andere momenten weer voor een bril kiezen als deze bij de outfit past.

Wat je ook kiest, het ene is niet beter voor je ogen dan het andere. Het gaat er vooral om dat je de juiste sterkte en de juiste type lens en/of bril hebt. Laat je dus goed informeren bij de opticien of contactlensspecialist!

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?