LEEUWARDEN – Nu de levensverwachting van de gemiddelde Nederlander alsmaar hoger ligt, is de verwachting dat men langer thuis blijft wonen. Om dit comfortabel te kunnen blijven doen, zijn er soms enkele aanpassingen nodig in het leven. Eén daarvan is de aanschaf van een scootmobiel. Zo’n scootmobiel of scootmobile is vandaag de dag meer dan alleen een vervoermiddel. Scootmobielen worden namelijk alsmaar slimmer en duurzamer, wat logischerwijs veel voordelen met zich meebrengt. Daarbij verandert ook de manier hoe we zoal denken over mobiliteit en toegankelijkheid. In dit artikel lees je er meer over.
Scootmobielen worden al jarenlang gebruikt, met name door mensen met een mobiliteitsbeperking. Waar ze voorheen voornamelijk bedoeld waren als simpel voertuig om van A naar B te reizen, zijn scootmobielen tegenwoordig geavanceerde voertuigen waar duurzaamheid gecombineerd wordt met slimme technologieën en design. Dit zien we ook terug bij andere soorten voertuigen, zoals fietsen en auto’s. Net als deze voertuigen worden scootmobielen alsmaar slimmer. Zo zijn ze vaak uitgerust met handige GPS-navigatie waarmee gebruikers eenvoudig routes kunnen uitstippelen.
Daarnaast beschikken veel scootmobielen over handige slimme sensoren, waarmee eventuele botsingen worden voorkomen. Op die manier kunnen gebruikers veiliger gebruikmaken van een scootmobiel. En wat dacht je van het feit dat scootmobielen vaker via een app kunnen worden bediend?Nu we alsmaar ouder worden (blijkt uit divers onderzoek) is de kans groot dat er in de toekomst meer mensen gebruik gaan maken van een scootmobiel om zo mobiel te blijven. Des te fijner dat ze dan de zekerheid hebben dat ze veilige en slimme scootmobielen kunnen gebruiken.
Naast veiligheid en slimme snufjes ligt de focus alsmaar vaker op duurzaamheid bij het ontwerp van scootmobielen. Dat is niet heel vreemd, aangezien duurzaamheid sowieso een belangrijk groeiend onderwerp is in de huidige samenleving. Fabrikanten van scootmobielen zijn daarom steeds vaker op zoek naar mogelijkheden om duurzame scootmobielen te ontwikkelen. Hierbij wordt er onder andere gekeken naar:
Deze veranderingen in scootmobielen komen natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen. Zoals eerder geschreven, sluiten ze aan bij de groeiende vraag naar duurzame voertuigen. Daarbij past het bij de, naar alle waarschijnlijkheid, groeiende vraag naar hulpmiddelen nu we ouder worden en waarschijnlijk langer thuis blijven wonen. Wat ook handig is om te weten, is dat de technologische ontwikkelingen met betrekking tot de scootmobiel naadloos aansluiten bij de beweging om steden en dorpen inclusiever te maken, iets waar menig gemeente al een tijdje mee bezig is. Innovaties zoals smallere modellen, wendbare scootmobielen en andere handige snufjes maken scootmobielen vaker geschikt voor drukke steden en smalle straten.
Tegelijkertijd worden gemeenten weer met de neus op de feiten gedrukt dat de openbare ruimte óók inclusiever mag worden. Zo worden stoepen op veel plekken, waar dit mogelijk is, breder gemaakt en worden opritten verbeterd zodat gebruikers van scootmobielen hier ook gebruik van kunnen maken. En wat dacht je van de vraag naar deelplatforms voor scootmobielen? Net als bij auto’s, fietsen en scooters zullen er in de toekomst misschien deelplatforms komen waar mensen tijdelijk of voor langere tijd een scootmobiel kunnen huren, zonder dat ze er meteen zelf eentje hoeven te kopen. Ook dit past ontzettend goed bij een inclusieve en duurzame samenleving.
Wat tot slot goed is om te weten, is dat net als in andere sectoren de ontwikkeling van de scootmobiel nooit stil zal staan. Sterker nog: onderzoekers zijn nu al bezig met het kijken naar de mogelijkheden om autonome scootmobielen te ontwikkelen. Deze voertuigen kunnen zelf navigeren en dus rijden en kunnen gebruikers bijvoorbeeld gemakkelijk en snel van de ene naar de andere locatie brengen zonder dat ze zelf iets hoeven te doen. Autonome voertuigen an sich zijn niets nieuws. Kijk maar eens naar de mogelijkheden van de elektrische Tesla.
Een van de voordelen van autonome scootmobielen is dat met name mensen met grote mobiliteitsbeperkingen zich op deze manier eenvoudiger kunnen verplaatsen, zonder dat ze de hulp van andere mensen nodig hebben. Daarnaast wordt er geëxperimenteerd met scootmobielen waar gebruik wordt gemaakt van gezondheidsmonitoring. Scootmobielen kunnen bijvoorbeeld worden uitgerust met ingebouwde sensoren die de hartslag kunnen meten, die je op de hoogte kunnen houden van je bloeddruk en functies die automatisch de hulpdiensten kunnen bellen op het moment van nood.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.