HOUTEN – Foto’s maken van landschappen lijkt misschien eenvoudig wanneer je omringd bent door zoveel natuurschoon in de buitenlucht. Maar om echt een geweldige foto te maken, die je wilt delen met vrienden of aan de muur wilt hangen, komt er meer bij kijken dan alleen je camera tevoorschijn halen en een paar foto’s maken.
Eén van de doelen bij het maken van landschapsfoto’s is het verkrijgen van een uitzonderlijk scherp, helder beeld, dit typeert landschapfotografie. De belichtingsinstellingen die u kiest zijn hierop van invloed, te beginnen met het diafragma. Voor een zo scherp en helder mogelijk beeld kunt u het beste fotograferen met een diafragmagetal dat ongeveer twee tot drie stops hoger ligt dan het laagst mogelijke (een gemiddeld diafragma, zoals f/8, werkt meestal goed). Een diafragma dat te ver naar een van beide uiteinden van het spectrum gaat, zoals f/2.8 of f/22, kan leiden tot een subtiele vermindering van de helderheid, dit wordt meer gebruikt bij eventfotografie.
Een andere manier om de beste beeldkwaliteit te garanderen is om de ISO zo laag mogelijk in te stellen, terwijl u toch kunt fotograferen met het diafragma en de sluitertijd die aan uw behoeften voldoen. Dit voorkomt dat het beeld korrelig wordt, wat kan gebeuren bij hogere ISO-instellingen. Een ISO tussen 100 en 400 werkt hiervoor meestal goed. Houd er echter rekening mee dat u uw opname niet wilt missen omdat u vastbesloten bent te fotograferen met een lage ISO om de beeldkwaliteit te behouden. Als je de ISO moet verhogen om een bepaald diafragma en/of een bepaalde sluitertijd te kunnen gebruiken, doe dat dan.
Als je ISO en diafragma zijn ingesteld, kan het kiezen van een sluitertijd zo eenvoudig zijn als het kiezen van de sluitertijd die je een goede belichting geeft. Om dit echt gemakkelijk te maken, zet je je camera in de modus diafragmavoorkeuze en je camera zal automatisch de sluitertijd kiezen die het beste werkt voor een goede belichting. Als je sluitertijd echter te laag wordt, heb je wellicht een statief nodig om onscherpte door het trillen van je handen te voorkomen. De algemene richtlijn voor het bepalen van de laagste bruikbare sluitertijd uit de hand is te kijken naar de brandpuntsafstand van je lens en een statief te gebruiken voor elke sluitertijd die langer is dan de reciproke van dat getal. Als uw lens bijvoorbeeld een brandpuntsafstand van 50 mm heeft, kunt u misschien met 1/50 van een seconde fotograferen zonder handschuddende onscherpte, maar u zult een statief moeten gebruiken voor snelheden die langer zijn dan dat.
Fotografen noemen de periodes vlak na zonsopgang of voor zonsondergang het gouden uur (ook wel magisch uur genoemd) vanwege het prachtige, diffuse licht dat ontstaat doordat de zon laag aan de hemel staat. Om echt een prachtige landschapsfoto te maken, gaat u naar buiten tijdens deze tijden en maakt u veel foto’s. Als de zon laag aan de horizon staat, krijgt het landschap een warme gloed en kunt u lange schaduwen vastleggen die diepte en belang aan uw foto’s toevoegen.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.