Hoe kun je veelvoorkomende fietsongelukken voorkomen?  · Foto('s): 
RECLAME

Hoe kun je veelvoorkomende fietsongelukken voorkomen? 

maandag 10 oktober 2022

LEEUWARDEN – Vraag je je wel eens af waarom fietsongevallen plaatsvinden? En waarom helpt het om de specifieke oorzaak te kennen? Simpelweg omdat het de bestuurder in staat stelt verantwoordelijk te worden gehouden. Fietsongevallen, vooral op drukke wegen, worden veroorzaakt door verschillende factoren. De meeste daarvan zijn aan de bestuurder gerelateerde ongevallen waarbij gevaarlijke rijstrookwisselingen nodig zijn. Er zijn echter nog meer fietsongelukken die regelmatig gebeuren, ook op de wegen in Noordoost-Friesland. Wil je weten hoe je deze ongevallen kunt vermijden zodat je 112 Amsterdam niet hoeft te bellen? Hier lees je daar meer over! 

Afgeleid fietsen

Veel vormen van auto-ongevallen, ook die met fietsen, worden veroorzaakt doordat je afgeleid bent. Bestuurders die bezig zijn met hun telefoon in plaats van met hun omgeving, hebben een veel grotere kans om dodelijke ongevallen te veroorzaken. Het bekijken en beantwoorden van sms’jes en e-mails, het bellen van contactgegevens, praten op de mobiel en het gebruik van sociale netwerken zijn allemaal veel voorkomende vormen van afleiding die je moet voorkomen als je op de fiets stapt. Zo hoef je niet 112 Eerbeek te bellen nadat je afgeleid tegen een stilstaande boom bent gefietst.

Zonder controleren van richting veranderen

Net als bij ongevallen veroorzaakt door onvoorzichtig wisselen van rijstrook, leidt het gebrek aan observatie tot gevaarlijke situaties bij het veranderen van richting. Automobilisten krijgen een groen sein om op tal van kruispunten door te rijden terwijl ze moeten zoeken naar fietsen en voetgangers. Op kruispunten is afslaan vóór het scannen naar fietsers een van de meest voorkomende (en volledig te voorkomen) oorzaken van fietsongevallen.

Te snel fietsen

Een te hoge snelheid verlengt de tijd die bestuurders nodig hebben om af te remmen, terwijl ze minder tijd nodig hebben om beslissingen te nemen op de rijbaan. Hoewel botsingen met hoge snelheid meer kans hebben op een ernstig en dodelijk fietsongeval, kunnen botsingen met lage snelheid (zoals wanneer een auto door een stil gebied rijdt) ook erg gevaarlijk zijn voor fietsers.

Passeren van stopbord of rood licht

Ongevallen op kruispunten worden vaak veroorzaakt doordat automobilisten of fietsers stoplichten en borden negeren. Hoewel het negeren van een verkeersbord of -licht riskant is, worden de gevaren van letsel bij een fietsongeval vergroot wanneer automobilisten niet letten op fietsers die voorrang hebben. Fietsongelukken die op P2000 Amsterdam te vinden zijn, worden hier vaak door veroorzaakt.

Rijden onder invloed

Veel automobilisten, en niet alleen fietsers, staan ​​er nog steeds op om te rijden nadat ze hebben gedronken of drugs hebben gebruikt. Zulke onverantwoorde acties leiden tot veel hartverscheurende ongelukken. Rijden onder invloed vermindert het vermogen van een bestuurder om goede beslissingen te nemen en dodelijke ongevallen te voorkomen, en veel ongevallen waarbij fietsers betrokken zijn, vinden plaats als gevolg van rijden onder invloed.

Onvoorzichtig veranderen van rijstrook

Eén onvoorzichtige en plotselinge wisseling van rijstrook zonder aandacht te besteden aan andere voertuigen is erg gevaarlijk. De meeste ongevallen met fietsers waarbij gevaarlijk van rijstrook verandert, vinden plaats wanneer voertuigen invoegen op fietspaden zonder te controleren of de route vrij is.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark & Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?