Hoe kon Surhuisterveen Pogacar verleiden? “Bedragen? Dan lach ik maar” · Foto('s): RTV NOF | Bote Sape Schoorstra
  RTV NOF | Bote Sape Schoorstra

Hoe kon Surhuisterveen Pogacar verleiden? “Bedragen? Dan lach ik maar”

maandag 22 juli 2024

SURHUISTERVEEN – “De gele trui in de Profronde, dat is en blijft bijzonder,” zegt Erik Jager, bestuurslid van het Wielercomité Surhuisterveen tegen Omrop Fryslân. Met de komst van Tourwinnaar Tadej Pogacar naar het bekendste wielerevenement van Friesland is volgens hem spektakel verzekerd. “We maken er een geweldige avond van.”

Het comité kan zijn geluk niet op. “Fantastisch dat we dit voor elkaar hebben gekregen. We zijn echt dolblij!” zegt Jager. Het is voor het eerst dat Pogacar aan de start van de Profronde staat. Naast de Tour won Pogacar eerder dit jaar ook al de Giro d’Italia. Pogacar had aangegeven na de Tour de France slechts één criterium te zullen rijden. Dat daarbij zijn keus op Surhuisterveen is gevallen, is bijzonder, maar volgens Jager ook niet helemaal verrassend.

‘Iets goed te maken’

“Vorig jaar had hij zijn komst al toegezegd, maar toen moest hij door vermoeidheid op het laatste moment afzeggen. Sindsdien hebben we steeds een goed contact gehouden met zijn management. Pogacar had blijkbaar het gevoel dat hij nog iets goed te maken had naar ons. Zondagmorgen kregen we de bevestiging dat hij inderdaad komt.” “Op het moment dat we het bericht de deur uit deden dat Pogacar bij ons in Surhuisterveen aan de start zal staan, heeft de telefoon haast niet stilgestaan. En we krijgen natuurlijk veel reacties van mensen uit het dorp en de omgeving. Iedereen vindt het schitterend.”

Gele truien

Het Wielercomité Surhuisterveen heeft een naam hoog te houden wat betreft het contracteren van Tour de France-winnaars. Zo kwamen in het verleden onder anderen Marco Pantani (1998), Alberto Contador (2007 en 2009), Cadel Evans (2011), Vincenzo Nibali (2014) en Chris Froome (2016) in hun gele trui naar Friesland. Pogacar is de volgende grote naam in die rij. Toch is het volgens Erik Jager in de loop der tijd steeds moeilijker geworden om de toprenners te strikken. “Vroeger reden wielrenners na de Tour graag een paar criteriums, maar de tijden zijn veranderd. Ze hebben tegenwoordig zo’n strak en uitgekiend schema. Al aan het begin van het jaar staat vast welk wedstrijdprogramma ze rijden en daar past dan niet zomaar een criterium tussendoor.”

Niet naar Parijs

Na de Profronde van Surhuisterveen zou Pogacar door naar een heel groot evenement: de Olympische Spelen. Hij zou zaterdag 3 augustus in actie komen, maar heeft zich maandag toch nog afgemeld. De 25-jarige zou te moe zijn om na de Tour de France ook nog mee te doen aan de Spelen. Des te specialer is het, ook volgens Erik Jager, dat Pogacar dan wel naar Friesland komt. Jager: “Normaal gesproken hebben we tussen de 25.000 en 30.000 mensen rond het parcours. Maar ik verwacht dit keer toch wel extra drukte. Ik schat dat er zeker 5000 mensen meer zullen komen.”

Of het Wielercomité Surhuisterveen daarvoor diep in de buidel heeft moeten tasten, laat Jager in het midden. Dat wielrenners na de Tour de France vaak een flinke zakcent kunnen verdienen in de criteriums is algemeen bekend, waarbij volgens ingewijden het startgeld voor de supersterren zomaar kan oplopen naar een halve ton. Jager: “Als er bedragen worden genoemd, lach ik altijd maar. Natuurlijk, het is best een leuk bedrag dat hij hier krijgt, maar daar hoeft hij het écht niet voor te doen hoor. Hij verdient bij zijn ploeg een geweldig salaris. Dit in Surhuisterveen is voor hem gewoon een aardigheidje.”

‘Een heel gewone jongen’

En een speciale behandeling hoeft Pogacar ook niet. Geen limousine, geen luxe hotelkamer, laat staan andere extravagante zaken om het de Tourwinnaar naar de zin te maken. Pogacar is volgens Jager een heel gewone jongen. “Het is geen popster, hè. Zijn management regelt dat hij naar Nederland komt, dat hij met een auto van het vliegveld naar Surhuisterveen wordt gebracht en dat alles keurig geregeld is. Wij zorgen ervoor dat hij uitgebreid aan het publiek kan worden voorgesteld en dat iedereen hem van dichtbij kan zien. We maken er een prachtige avond van.”

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?