Steeds vaker krijgen werkgevers te maken met werknemers die het moeilijk vinden om hun pijnklachten bespreekbaar te maken. Dat is begrijpelijk, maar toch erg onverstandig. De werknemers willen loyaal blijven aan hun werkgever en liever niet lastig gevonden worden. Hun doel is om gewoon aan het werk te blijven, maar dat kan niet op deze manier. Wat kunnen werkgevers en werknemers doen om verzuim te voorkomen?
De nieuwe Arbowet
In de nieuwe Arbowet die in werking is getreden op 1 juli 2017 (met een overgangsperiode van 1 jaar) worden bedrijven verplicht gesteld om preventieve maatregelen te nemen tegen verzuim. Dit blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig. Veel mkb-bedrijven worstelen nog met de nieuwe Arbowet, aldus een artikel in het Financieele Dagblad op 20 juli. Inmiddels is duurzame inzetbaarheid het belangrijkste onderwerp op HR-gebied. Werkgevers en werknemers moeten samen gaan kijken hoe ze uitval kunnen voorkomen.
Het belang van deskundig advies
“Ga vooral niet doormodderen”, adviseert Erica van As van Preventix Arbodiensten . Door op tijd in te grijpen wordt in ieder geval voorkomen dat er mogelijke oplossingen worden misgelopen. Een arbeidsdeskundige kan u hierbij adviseren. Arbeidsexperts zijn volledig op de hoogte van de bestaande mogelijkheden. Zij kunnen u informeren adviseren en komen met een passende oplossing waar u misschien nog niet aan hebt gedacht. Ook een bedrijfsarts speelt een belangrijke adviserende rol bij het voorkomen van uitval. Deze verricht specialistisch onderzoek naar de arbeidsmogelijkheden van uw werknemer. Hij kijkt naar wat uw medewerker nog wel kan en hoe hij of zij weer kan re-integreren. Een bedrijfsarts kan een medewerker op mogelijkheden wijzen die ook de pijn kunnen verlichten en vervolgens de medewerker hierin begeleiden.
Wat zijn oplossingen?
Als de medewerker al dusdanig (veel) pijn heeft dat werken niet meer gaat of wordt bemoeilijkt, zijn er diverse trajecten mogelijk. Er zijn revalidatietrajecten die erop gericht zijn om mensen met pijn te leren omgaan. In deze trajecten werken veel specialisten samen om de werknemers te helpen te re-integreren. Ook een pijnkliniek kan uitkomst bieden.
Oplossingen vanuit het bedrijf
Voorkomen is beter dan genezen. Wij raden werkgevers altijd aan om hun werknemers goed in de gaten houden. Als u iets signaleert, ga dan in gesprek met de werknemer. Ook zijn er trainingen die u kunnen helpen bij het uitvoeren van het ziekteverzuimbeleid. Tijdens zo’n training leert u hoe u op een efficiënte en gepaste manier in gesprek kunt gaan met de werknemer.
Wat kan de werknemer zelf doen?
Doe uzelf niet te kort en geef het aan bij uw werkgever als u pijnklachten ervaart. Het is belangrijk om plezier in het werk te houden zodat u goed kunt blijven presteren en verzuim kan worden voorkomen.
Waar kunt u terecht voor advies?
Focus op duurzame inzetbaarheid, dat is waar het om draait bij de Methode van Preventix. Wij zijn gespecialiseerd in de ondersteuning van de aanpak van een effectief verzuimbeleid. Vanuit de visie van Preventix is verzuimbegeleiding de laatste stap in een traject dat al veel eerder wordt ingezet, namelijk preventie van ziekteverzuim. En dat begint met het realiseren van optimale werkomstandigheden voor medewerkers. Preventix helpt werkgevers en werknemers als het tot verzuim komt. Ons dichtstbijzijnde kantoor bij u in de buurt voor een vrijblijvende kennismaking is gevestigd in Leeuwarden aan de Francois Haverschmidtwei 2. U kunt telefonisch contact opnemen via 088- 700 7700 of stuur een mail naar info@preventix.nl.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.