Hitte levensgevaarlijk voor honden: “Niet uitlaten op het strand” · Foto('s): Reddingsteam Zeedieren (RTZ) & Dierenambulance Ameland
  Reddingsteam Zeedieren (RTZ) & Dierenambulance Ameland

Hitte levensgevaarlijk voor honden: “Niet uitlaten op het strand”

donderdag 07 september 2023

AMELAND – Neem de niet hond mee naar het strand. Dat is onverantwoord. Dat is de waarschuwing van de dierenambulance van Ameland. Zo schrijft Omrop Fryslân

Het is erg heet voor honden op het warme zand. De lichaamstemperatuur van honden loopt volgens de dierenambulance snel op. Daardoor ontstaat dik bloed, dat schade veroorzaakt aan de hersenen en organen.

“Honden kunnen snel oververhit raken, omdat ze de warmte slecht kwijtraken”, vertelt Sophie Provily van de dierenartspraktijk in Dokkum. “Warmte kwijtraken doen honden door middel van hijgen, maar honden met kortere snuiten hebben daar vaak moeite mee. Die hebben het dus sneller benauwd.”

Hond moet rustig blijven

Ook grotere honden, te zware honden en honden met een zwarte vacht krijgen eerder last van de hitte. Bovendien zijn de dieren nogal actief. “Dan gaan ze al hijgen en dan lukt het nog minder goed om de warmte kwijt te raken. Dus probeer je hond rustig te houden.”


Sophie Provily
© Omrop Fryslân

Dinsdag kreeg de dierenambulance van Ameland nog een melding van een hete hond. Het dier had een blauwe tong en een temperatuur van 42 graden. “De hond was in doodsstrijd”, vertelt vrijwilliger Tiny Kolk. “Na anderhalf uur koelen werd ze langzaam wat rustiger en werden de slijmvliezen en tong weer een klein beetje roze van kleur.”

Op het moment gaat het naar omstandigheden met de hond, maar het moest volgens Kolk wel van ver komen.

De temperaturen op het Wad zijn extreem hoog, waarschuwt Tjitske Wiebenga. “Gisteren was het op Terschelling en Vlieland, waar officiële meetstations staan, zo’n 27 graden. Op een booreiland Schiermonnikoog en Ameland zelfs 28,9. Dat is heel bijzonder.”

“Een actieve hond kan het bij 22 graden al lastig krijgen.” Aldus, Dierenarts Sophie Provily

Dat het zo heet is, komt onder andere doordat de wind uit het zuidoosten komt. “Er is dus geen wind van zee. Maar zelfs dan: de Waddenzee heeft nu een temperatuur van 21 graden, dus veel koelte zou dat niet opleveren.”

Een maximumtemperatuur voor honden vindt Provily lastig aan te geven. “Dat is afhankelijk van het type dier. Een actieve hond kan het bij 22 graden al lastig krijgen. En zeker op het strand zou je dan schaduw willen opzoeken, maar dat lukt daar niet. Dus daar moet je hem dan niet uitlaten.”

In augustus moest de dierenambulance van Ameland het leven redden van een te hete New Foundflander. Die was pas na vier uren koelen weer stabiel, maar de hond kon twee dagen lang niet lopen.


Deze hond had in augustus een temperatuur van 41,7 graden en kon twee dagen niet lopen
© Reddingsteam Zeedieren (RTZ) & Dierenambulance Ameland

“Mensen hebben vaak schoenen of slippers aan op het hete zand”, zegt Provily. “Maar als je daar met blote voeten loopt, dan brandt het heel erg. Voor honden geldt hetzelfde. Dan kun je ze beter babysokjes laten dragen. Of nog beter: het strand mijden.”

Zeewater ook gevaarlijk

Ook het zeewater is volgens de dierenarts een risico. Honden willen graag drinken met hoge temperaturen, maar zeewater is niet goed. “Dan krijgen ze binnen een paar uur diarree en braakklachten. Daardoor raken ze juist uitgedroogd. Je moet de honden dus zoveel mogelijk normaal drinkwater aanbieden.”

De komende dagen blijft it warm, is de verwachting. Mogelijk zorgt de wind van zee de komende dagen voor een wat frissere temperatuur, “maar dat gaat hooguit een paar graden schelen”, zegt Wiebenga. “Zondag is het weer heet.”

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?