Historisch hoge inflatie: zo ga je slimmer om met geld! · Foto('s): Unsplash
  Unsplash
RECLAME

Historisch hoge inflatie: zo ga je slimmer om met geld!

vrijdag 11 februari 2022

LEEUWARDEN – Het leven wordt steeds duurder. In 2021 zijn de prijzen gemiddeld met 5,6 procent toegenomen. Dat betekent dat wanneer je begin 2021 honderd euro op de bank had gezet, dat eind 2021 nog maar ruim 94 euro waard was. In tijden is er niet meer zo’n hoge inflatie in ons land geweest. En dat terwijl de koopkracht niet tot nauwelijks toeneemt. Dat betekent dus ook voor veel mensen dat het leven simpelweg te duur is geworden. Slim omgaan met geld is vandaag de dag dan ook belangrijker dan ooit. Maar hoe ga je nog slim om met geld als alles euro’s duurder lijkt te zijn?

Gebruik contant geld

In de huidige tijd lijkt contant geld een beetje verloren te zijn geraakt. Hoewel het nog altijd gewoon een geldig betaalmiddel is, gebruiken we veel vaker de pinpas. Ook omdat dit door de coronacrisis aanbevolen werd. Toch heeft het gebruik van contant geld veel voordelen ten opzichte van de pinpas. Hierdoor is het namelijk veel beter zichtbaar hoeveel je wekelijks bijvoorbeeld uitgeeft aan de boodschappen. Ook is het gemakkelijker om je aan een budget te houden. Met een pinpas betaal je simpelweg wat er op het kassascherm komt te staan. Maar wat als je deze thuislaat? Dan let je toch meer op de bedragen, omdat je weet dat je niet meer dan het meegenomen budget kunt gebruiken.

Streven naar financiële onafhankelijkheid

Streven naar financiële onafhankelijkheid. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch zijn er steeds meer mensen die hier heel hard mee bezig zijn. Er is zelfs een naam voor: de fire beweging. Hierbij wordt het doel gesteld om eerder met pensioen te gaan en zo financieel onafhankelijk te zijn. Geen noodzaak meer dus om te werken. Soms zelfs al van zeer jonge leeftijd. Het is een beweging die is ontstaan in Amerika en nu ook in Nederland heel populair wordt. Er is geen kant-en-klaar aanvalsplan om financieel onafhankelijk te worden. Met behulp van verschillende methodes wordt er gekeken naar investerings- en besparingsmogelijkheden. Op die manier wordt er gestreefd naar steeds verdere onafhankelijkheid.

Krijg inzicht in je geldzaken

Het is niet alleen belangrijk om slim om te gaan met je geld, maar ook om meer inzicht in je geldzaken te verkrijgen. Want hoe kun je besparen als je niet precies wat je inkomsten en uitgaven zijn. Als je altijd weer voor een verrassing komt te staan als je aan het einde van je geld nog een stukje maand dreigt over te houden? Als je niet weet waar al dat geld  toch blijft. Wees je ervan bewust dat je elke euro maar één keer kan uitgeven. En ja, ook de kleine beetjes tellen mee. Een euro voor een kop koffie lijkt misschien niet veel, maar wanneer je dit iedere dag doet, loopt dat toch flink op. Daarom is het belangrijk om zo eerlijk mogelijk tegenover jezelf te zijn. Ga eens zitten met de bankafschriften en schrijf alles op. Waar geef je al je geld aan uit? Waar zou je op kunnen besparen? Op die manier vind je eigenlijk altijd wel iets wat zou kunnen helpen.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?