Hinke Schokker hallucineert, maar wint na 24 uur hardlopen: “Ik had gewoon door moeten lopen” · Foto('s): Noordernieuws/Hinke Schokker
  Noordernieuws/Hinke Schokker

Hinke Schokker hallucineert, maar wint na 24 uur hardlopen: “Ik had gewoon door moeten lopen”

maandag 15 juli 2024

DEVENTER – Hinke Schokker heeft, met 183 kilometer in 24 uur, de hardloopwedstrijd op het Ultrafestival in Deventer gewonnen. Toch is ze niet tevreden: “Qua afstand niet.”

Schokker haar grote doel is om het Nederlands record te verbeteren. Dat staat sinds 2020 op naam van Irene Kinnegim met 232 kilometer. Het persoonlijk record van Schokker is 226 kilometer, dus ze zat al eens in de buurt.

“Ik moet dat Nederlands record kunnen lopen”, zegt de hardloopster uit Eastermar. “Zes kilometer klinkt misschien als veel, maar op een tijd van 24 uur valt dat wel mee. Dit weekend wilde het alleen niet.”

Het begin ging nog goed, vertelt ze. “Makkelijk zelfs. Maar ’s nachts ging het een stuk minder. Het probleem was niet de voeten, maar ik was erg moe. Mijn vriend zei dat ik verward was en dat ik begon te hallucineren. Zelf weet ik daar niets meer van.”

Ze denkt dat het komt doordat ze in de week voorafgaand aan de wedstrijd niet genoeg rust heeft genomen. “Ik had wat avonddiensten gehad, dus ik was gewoon moe.”

Haar begeleidingsteam heeft daarom haar van de weg gehaald, zodat ze kon slapen. “Anders was ik gewoon doorgelopen. Ik baal er wel van, hoor. Ik had gewoon door moeten lopen.”

Na zes of zeven uur slaap voelde ze zich weer fit. “Heel goed, zelfs. En ik kon nog gewoon winnen, dus ik ben weer gaan lopen. Ik ben niet supercompetitief, maar wel een beetje.”

Toen ze wakker werd, was de achterstand op koploper Masha Rondhuis vijftien kilometer. Na een tijdje had Schokker het verschil goedgemaakt, ze eindigde zelfs met vijf kilometer voorsprong.

Volgende keer ‘gewoon doorlopen’

Ze hoopt later dit jaar of begin volgend jaar een nieuwe aanval te doen op het Nederlands record. Een datum heeft ze nog niet staan. Wel weet ze dat ze dan niet moet slapen. “De mensen die het verst komen, slapen niet. Het is de bedoeling dat je gewoon doorloopt.”

Hoewel ze niet erg tevreden is over haar prestatie in Deventer, heeft ze de overwinning wel even gevierd. Dat deed ze met Jort van Zutphen uit Weidum, de winnaar bij de mannen. Hij liep 232 kilometer.

“Het is de eerste keer dat beide winnaars uit Fryslân komen”, zegt Schokker. “Vond ik zelf heel leuk. We hebben nog even een foto gemaakt met ons tweeën.”

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Hinke Schokker hallucineert, maar wint na 24 uur hardlopen: “Ik had gewoon door moeten lopen” · Foto('s): Noordernieuws/Hinke Schokker
  Noordernieuws/Hinke Schokker

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?