Op welke manier kan Dongeradeel invulling geven aan verduurzaming van de gemeente? Over die vraag hebben zo’n 180 HAVO|VWO leerlingen van het Dockinga College zich de afgelopen maanden gebogen. Donderdagochtend 16 april presenteerden zij hun ‘Duurzaamste Idee van Dongeradeel’ aan de gemeente.
De gemeente Dongeradeel zet zich in voor het verduurzamen van de gemeente en voert hiervoor verschillende projecten uit. Ook bewustwording bij jong en oud is hierbij van groot belang. In het kader van deze bewustwording heeft de gemeente leerlingen van het Dockinga College gevraagd met een voorstel te komen voor verduurzaming binnen de gemeente.
Wie profileert zich als een duurzaambewuste en ambitieuze gemeente. De gemeente wil op termijn CO2 neutraal zijn, is binnen het thema druk bezig met concrete projecten en richt zich op bewustwording bij jong en oud. In het kader van die bewustwording heeft de gemeente de jongeren van het Dockinga College gevraagd met een voorstel te komen voor verduurzaming.
In januari kregen de jongeren op school de opdracht uitgereikt door de gemeente Dongeradeel. Na drie maanden van planvorming en uitwerking was het dan zo ver. Donderdagochtend presenteerden de jongeren hun Duurzaamste Idee. In totaal werden er twaalf ideeën gepresenteerd. Wethouder Sicco Boorsma nomineerde drie ideeën om deze in de loop van het jaar serieus onder de loep te nemen.
Scholen voor Duurzaamheid
Het ‘Duurzaamste Idee van Dongeradeel’ is een project binnen het programma ‘Scholen voor Duurzaamheid.’ Dit programma is door het IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) opgezet voor het voortgezet onderwijs. Door jongeren advies uit te laten brengen over de duurzame toekomst van actuele maatschappelijke onderwerpen, verbindt ‘Scholen voor Duurzaamheid’ het bedrijfsleven en de maatschappij met het onderwijs. ‘Scholen voor Duurzaamheid’ werkt met serieuze opdrachten van echte opdrachtgevers en vormt zo het grootste junior adviesbureau van Nederland.
het programma van IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) voor voortgezet onderwijs. Scholen voor Duurzaamheid verbindt bedrijfsleven en maatschappij met onderwijs door jongeren advies uit te laten brengen over de (duurzame) toekomst van actuele maatschappelijke vraagstukken. Het programma werkt met serieuze opdrachtvragen van echte opdrachtgevers en vormt zo het grootste junior adviesbureau van Nederland.