Het belang van een goede ochtendroutine en hoe krijg je dat voor elkaar? · Foto('s): Pexels
  Pexels
RECLAME

Het belang van een goede ochtendroutine en hoe krijg je dat voor elkaar?

dinsdag 14 december 2021

LEEUWARDEN – Nu de kortste dag van het jaar in aantocht is en je steeds meer moeite krijgt om ‘s ochtends je bed uit te komen, is het aanhouden van een goede routine in de ochtend essentieel om je dag goed te starten. Het helpt je de rest van de dag om energieker, productiever en meer gefocust te zijn. Wanneer je je vaak futloos en niet uitgerust voelt als je wakker wordt en dit de rest van de dag zo blijft, probeer dan eens meer routine in je dag te verwerken. Je gaat zien dat je daardoor frisser aan de dag begint en je taken beter kunt afwerken. Hoe krijg je dit voor elkaar en welke elementen verwerk je in je ochtendroutine?

Sta elke dag op hetzelfde tijdstip op

De meeste mensen hebben meer moeite met opstaan in de winter aangezien het op het moment dat je wakker wordt nog donker is buiten. Het zit in onze natuur dat we meegaan op het ritme van het licht. Wanneer de zon zich nog niet laat zien is het dus ook niet zo gek dat we ons liever nog een keer omdraaien. Een wake-up light kan hierbij helpen. Die bootst de zonsopgang na in je slaapkamer waardoor het langzaam aan licht wordt. Dit zorgt ervoor dat je minder vermoeid wakker wordt. Wanneer je een goede ochtendroutine wilt inbouwen is het belangrijk dat je elke dag op hetzelfde tijdstip op staat, je lichaam heeft namelijk baat bij regelmaat en kan door de routine zichzelf voorbereiden op het wakker worden. Ook is het belangrijk gedurende de dag goed gehydrateerd te blijven. Een goede tip om aan het begin van je dag al de juiste start te maken is een glas water naast je bed klaar te zetten in de avond. Drink deze direct leeg wanneer je wakker bent of op staat. 

Drink bewust je kopje koffie

Zoals met zoveel dingen in het leven gaan de meeste zaken in een waas aan je voorbij. Je doet alles op de automatische piloot en bent je niet eens bewust van wat je aan het doen bent. Je staat op in een staat van haast. Je propt je ontbijt naar binnen, gooit een bak koffie achterover en stapt vervolgens gestresst op de fiets of in de auto naar je werk. Nu je dit zo leest, voel je die stress waarschijnlijk al door je heen schieten. Geen goed begin van de dag. Maak dus tijd voor je ontbijt en je kop koffie. Dat kan betekenen dat je eerder op moet staan. Zodra jij aan je kop koffie zit en weet dat je daar de tijd voor kunt nemen, dan ben je dat echter alweer vergeten. Wil je optimaal genieten van je kopje koffie in de ochtend, dan wil je ook het beste koffiezetapparaat met bonen. De smaak van een kop koffie met versgemalen bonen is niet te overtreffen. Een goed koffiezetautomaat met bonen is vaak wel een investering. Maar ben jij een enorme koffie liefhebber, dan is het de investering meer dan waard. Kies bijvoorbeeld voor een volautomatisch koffiezetapparaat. Die neemt je als het ware al het werk uit handen. Het apparaat maalt de bonen voor je en kiest alle juist hoeveelheden uit. Je hoeft alleen maar op de knop te drukken en je verse kopje koffie is klaar om van te genieten. 

Kom in beweging

Tijd om je lijf wakker te schudden. Vaak voelt je lichaam nog wat stijf aan en ben je nog slaperig in de ochtend. Een goed moment om in beweging te komen. Dat hoeft zeker geen volwaardige work-out te zijn. Wat eenvoudige stretch oefeningen kunnen aan helpen om je lichaam op gang te helpen en wakker te krijgen. Het is ook lekker om wat muziek op te zetten en al dansend door de kamer te gaan. Of kies voor een rustige yoga oefening voor in de ochtend. Kies voor een manier die jij prettig vindt, het hoeft niet voor iedereen hetzelfde te zijn. 

Wat voor jou geldt, geldt niet voor een ander

Bedenk goed dat dit een voorbeeld is van hoe jij de dag kunt beginnen. Deze routine ligt niet vast, maar kan wel een goede houvast zijn. Je kunt ook dingen omdraaien, net zoals dat jij het wilt. Zolang er uiteindelijk maar een vaste routine ontstaat die jij vol kunt houden. Je gaat merken dat je daardoor frisser en meer geconcentreerd aan de dag begint en je taken langer volhoudt. Het gaat erom dat je een aantal handelingen kiest en dat je die bewust en in alle rust uitvoert. Op die manier begint je dag zonder haast en een stuk meer ontspannen. 

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?