Herverdeling blusgebieden: teleurstelling bij Surhuisterveen · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Herverdeling blusgebieden: teleurstelling bij Surhuisterveen

donderdag 19 september 2024

BUITENPOST – De herverdeling van blusgebieden binnen de Friese brandweer is grotendeels soepel verlopen, maar heeft bij enkele posten tot teleurstelling geleid. De Veiligheidsregio Fryslân werkt sinds begin dit jaar aan een nieuwe KazerneVolgordeTabel, die bepaalt welke brandweerpost in een gebied als eerste wordt gealarmeerd. De oude tabel was verouderd en hield geen rekening met nieuw aangelegde wegen en kazernes.

In de nieuwe verdeling verliezen sommige kazernes blusgebied aan naburige posten. Zo moet De Westereen veel terrein afstaan aan verschillende nabijgelegen kazernes. Ook Surhuisterveen raakt veel gebied kwijt. Daartegenover staat dat de kazerne van Drogeham er juist blusgebied bij krijgt. Deze herverdeling is bedoeld om de snelste opkomsttijden te garanderen, waarbij de veiligheid van de burger voorop staat.

Teleurstellingen

Tijdens de raadsvergadering van donderdagavond bracht Hink Speulman van de Partij van de Arbeid fractie samen met GroenLinks van de gemeente Achtkarspelen het onderwerp aan bod.

“Uit zowel de pers als directe reacties van betrokken vrijwilligers blijkt dat er bij een deel van de brandweermensen teleurstelling bestaat over de gang van zaken en de definitieve uitkomst. In de krant lezen we dat de leiding van de Friese brandweer niet de indruk heeft dat een deel van de brandweermensen gaat staken of er wellicht mee stopt”, legt Speulman uit tijdens de vergadering.

Portefeuillehouder Oebele Brouwer legt uit dat Achtkarspelen niet betrokken is bij de herverdeling van het KazerneVolgordeTabel: “Dat is oan de feilichheidsregio. Wy witte wol wat der spilet, mar wy bemuoie ús der net mei. Dat is oan de feilichheidsregio, want dit kin gefoelich lizze.” “Der is berekkene dat de post yn Droegeham no rapper op bepaalde plakken is as Surhústerfean. Elke boarger fertsjinnet it om sa gau as mooglik holpen te wurden.”

Inwerkingtreding

De nieuwe KazerneVolgordeTabel treedt eind dit jaar of begin volgend jaar in werking en blijft minimaal twee jaar van kracht. 

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?