De Sintrale As is bijna vier maanden open voor verkeer. Voor het aanleggen van zo’n nieuwe weg is veel zand en grond nodig. Bij het aanleggen van de Sintrale As is ook veel grond vrijgekomen. Deze grond kon dus hergebruikt worden binnen het project.
In totaal is er tijdens de bouw ongeveer 500.000 m³ grond vrijgekomen en ook weer hergebruikt. Dit staat gelijk aan ongeveer 40.000 volle vrachtauto’s. Er is ook veel per schip vervoerd. Het zand en de grond was niet alleen nodig voor de weg, maar ook voor de ontwikkeling van natuur. Door inzet van Grip op Grond zijn gebieden zoals de Hege Diken, Goddeloaze singel, Heideveld Noardburgum en de Mieden nu zo ingericht dat natuur zich verder kan ontwikkelen.
Deze gebieden waren eerst in gebruik als baggerdepot of landbouwperceel. Hier is ongeveer 300.000 m³ zand en grond losgekomen. Door de ontgravingen van deze gebieden kan de natuur nu zijn gang gaan. De vrijgekomen grond is ingezet als verbetering van landbouwpercelen in het kader van gebiedsontwikkeling en voor het aanleggen van de Sintrale As. Ook is de grond gebruikt voor de afwerking van bermen en naastgelegen terreinen rondom de Sintrale As.
De werkzaamheden zijn in opdracht van de provincie Fryslân, vanuit het project De Centrale As, uitgevoerd door de hoofdaannemer Nije Daam en door lokale MKB bedrijven. Grip op Grond is een initiatief van provincie Fryslân en heeft als doel om grond zo efficiënt en duurzaam mogelijk in te zetten. Meer informatie is te lezen op www.fryslan.frl.