TERNAARD – De 4 mei herdenking mocht dit jaar weer herdacht worden, samen de inwoners van Ternaard werden de mensen herdacht die in de Tweede Wereld oorlog zijn omgekomen voor de Vrijheid. Het jaarthema van dit jaar is Vrijheid in verbondenheid.
Onder klokgelui werd de stille tocht richting het verzetsmonument aangevangen. Bij aankomst bij het monument speelde Baukje Bouma het Taptoe signaal, gevolg door de 8 slagen. Hierna gevolgd door twee minuten stilte. Na het Wilhelmus legde Wethouder Breeuwsma namens de Gemeente Noardeast-Fryslan een krans gelegd. Dorpsbelang Ternaard bracht eer doormiddel van een bloemstuk. Muziekvereniging speelde hierna het Fryske Folksliet. De stoet liep verder via het kerkpad naar het graf van Albertus Nauta.
Verzetsstrijder Nauta
Er werd op de begraafplaats stilgestaan bij het graf van verzetsstrijder A. T. Nauta, opgepakt en vervolgens gefusilleerd bij de Woeste Hoeve bij Apeldoorn. Als vergelding van een aanslag op de Duitse officier Rauter baas van de SS. De bewoners van de naar Nauta vernoemde straat; Albertus Nautastrijtte, lagen een bloemstuk. De familie lag vervolgens ook een bloemstuk.
Geallieerden
Bij de graven van de geallieerde soldaten werden door de aanwezigen bloemen gelegd bij de vijf omgekomen vliegeniers. Vier van de piloten dragen een naam, en de vijfde kon geen naan ontvangen vanwege de onherkenbaarheid. Allen ontvingen bloemen op de graven.
Glas in lood ramen
Tijdens de afsluitende herdenkingsbijeenkomst in de Grutte Tsjerke werd door Oane Talsma uitleg gegeven bij het glas en lood gedenkraam en het door de PKN gemeente van Ternaard aangeboden bloemstuk. Wethouder Fedde Breeuwsma memoreerde in zijn toespraak naar de oorlog toen en de oorlogen van deze tijd. Vervolgens werden alle omgekomen personen herdacht bij het noemen van de namen. Organist Johan Boeijenga eindigde met orgelmuziek van Dona Nobis Pacem.